Микола Томенко: Ми приречені йти шляхом створення професійної армії

14 Липня 2015 15:40
tomenko.ua

tomenko.ua

«Серед різних версій так званої «мукачівської історії» є одна принципова, стратегічна річ, про яку ніхто не говорить і яку я намагаюсь вже протягом року донести до керівництва держави. Мова йде про хибність, на моє глибоке переконання, невизначеності військової доктрини та стратегії розвитку Збройних сил України», – вважає народний депутат Микола Томенко. Про це він написав у своєму блозі на Обозревателе.

Він звернув увагу на те, що сьогодні співіснують кілька «сортів» захисників української держави. «Є елітні підрозділи, які найкраще одягнені, захищені та озброєні. Є пошановані українським суспільством різноманітні добровольчі батальйони. І є, власне, армія, підрозділи ЗСУ, які перебувають у найбільш занедбаному соціальному та матеріальному становищі», – зазначив народний депутат.

«Ці «сегменти» абсолютно не поєднані з точки зору організації, координації, системи роботи тощо. Не таємниця, що і характер формування їх – різний. Різноманітні спецпідрозділи достатньо високого рівня вишколу складаються з людей, для яких захищати батьківщину і воювати – це професія. Мотивація багатьох учасників добровольчих батальйонів – це, перш за все, переконання і патріотична позиція. Для дуже великої кількості мобілізованих в систему Збройних сил України – це необхідність, якої вони не змогли уникнути. Таким чином, за мотивацією, складом і характером формування – це три абсолютно різні армії, які точно в сукупності не складають найкращу, найпідготовленішу і найпотужнішу армію в Європі, як часом любить говорити наш Президент», – зазначив М. Томенко.

На його переконання, щоб у нас була найкраща, найпідготовленіша і найпотужніша армія, необхідно взяти за основу певний принцип. «Я переконаний, що ми приречені йти шляхом створення професійної контрактної армії. І чим швидше ми це почнемо робити, тим менше буде проблем і внутрішніх конфліктів між цими, умовно кажучи, трьома арміями. Тим менше буде спроб «приватизувати» добровольчі батальйони для вирішення бізнесових чи регіональних розбірок, тим швидше відбудеться військове, технічне переобладнання армії тощо», – вважає народний депутат.

«Тому для мене абсолютно очевидно: сьогодні військова доктрина Україна і всі дії, пов’язані із захистом батьківщини, мають бути підпорядковані створенню справжньої української професійної контрактної армії», – підсумував Микола Томенко.