Микола Томенко подає до суду на голову Верховної Ради

25 Червня 2015 15:35
obozrevatel.com

obozrevatel.com

Народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України Микола Томенко повідомив, що звертатиметься до Вищого адміністративного суду України з позовом проти Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана у зв’язку з неоприлюдненням прийнятого парламентом та схваленого Президентом України Закону щодо мораторію на експорт української деревини, у зв’язку з чим були порушені норми Конституції України.

Про це Микола Томенко повідомив сьогодні під час прес-конференції в «Укрінформі».

«З огляду на те, що один із дуже резонансних законопроектів сьогодні перебуває у неконституційному правовому полі, я вирішив подати позов проти керівництва Верховної Ради і буду його особисто представляти у Вищому адміністративному суді», – зазначив М. Томенко.

Той анархізм в державі, який прогресує, і охлократія, яка сьогодні має місце в системі влади, є небезпечними. І цю небезпеку можна вирішити лише в один спосіб – повернути всіх до законності і конституційності своїх дій, вважає народний депутат. «І коли ми створимо прецедент відповідальності найвищих посадових осіб держави у дотриманні Основного Закону, нам буде набагато легше переконувати громадян, що Конституції України і закон – це святі речі, і вони мусять дотримуватися усіма», – зазначив М. Томенко.

Також він зауважив, що звертатиметься до суду як позапартійний, співавтор відповідного законопроекту, Голова Комітету ВР з питань екологічної політики. А тому з метою недопущення конфлікту інтересів, він проситиме Президента звільнити його з посади Радника Президента України (поза штатом).

Подаємо текст звернення до Президента України.

Президенту України
Порошенку П. О.
Радника Президента України на громадських засадах
Томенка М. В.

Шановний Петре Олексійовичу!

Як відомо, групою народних депутатів, в тому числі і мною, було ініційовано Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді) (реєстр. № 1362).

Ключовими завданнями цього законопроекту, який пропонував введення тимчасового 10-річного мораторію на вивезення лісу-кругляка за кордон, була ліквідація корупційних схем експорту української деревини, зупинка неконтрольованої вирубки лісів, відродження деревообробної галузі в Україні, створення робочих місць, сприяння енергетичній незалежності тощо. Обговорення даного законопроекту засвідчило, що не лише більшість експертів, фахівців, представників деревообробної сфери, а й абсолютна більшість громадян підтримали цей проект закону як надзвичайно важливий і актуальний.

Користуючись такою підтримкою громадськості даний законопроект був проголосований парламентом у першому читанні, а згодом – і в цілому. Згідно з інформацією офіційного порталу Верховної Ради, 14.04.2015 р. цей Проект Закону був підписаний Головою ВР і того ж дня переданий на підпис Президенту України.

Статтею 94 Конституції України передбачено, що «…Закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України. Президент України протягом п’ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду. У разі якщо Президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений».

Станом на 25.06.2015 р. пройшло вже 72 дні з моменту передачі Закону на підпис Президенту.

Я як співавтор даного законопроекту і як Голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи неодноразово звертався до керівництва Верховної Ради з пропозицією та вимогою невідкладного оприлюднення даного Закону як схваленого, оскільки він у термін, передбачений Конституцією України, не був ветований Президентом України, а також не був повернутий із вмотивованими та сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду.

До сьогодні рішення Голови Верховної Ради стосовно оприлюднення цього Закону на офіційному веб-порталі Верховної Ради України та в офіційному друкованому виданні немає.

Повідомляю, що з огляду на ситуацію, що склалася, я ухвалив рішення подати позов до Вищого адміністративного суду України проти Голови Верховної Ради України стосовно визнання відповідно до ст. 94 Конституції України протиправною бездіяльність Голови Верховної Ради Гройсмана В. Б.щодо неоприлюднення прийнятого 09.04.2015 року Верховною Радою України та схваленого Президентом України Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» (щодо мораторію на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді)».

Зважаючи на те, що до суду я звертаюсь як позапартійний, співавтор відповідного законопроекту, Голова Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, а також з метою недопущення конфлікту інтересів, прошу звільнити мене з посади Радника Президента України (на громадських засадах).

З повагою                                                                                                             Микола Томенко