«Готуємось у комфортних умовах», – головний тренер херсонського «Кристала»

20 Червня 2015 18:10
fckristal.com

fckristal.com

Сергій Шевцов оцінив виступи своєї команди в попередньому чемпіонаті і розповів про підготовку до нового сезону 

«Кристал» завершив минулий чемпіонат на шостому місці з турнірним доробком у 36 очок. Херсонці здобули десять перемог, шість разів зіграли внічию і зазнали одинадцяти поразок від суперників. За весь чемпіонат були і злети і прикрі необов’язкові поразки, були фінансові труднощі і зимове переформатування складу. Як усе це оцінює наставник команди Сергій Шевцов? І з яким настроєм дивиться у майбутнє? Про це ми й розпитали головного тренера «Кристала».

ПРО ПОПЕРЕДНІЙ ЧЕМПІОНАТ

– Якщо підвести підсумки минулого сезону, то виходячи з ситуації, у якій ми його починали і згадуючи проблеми, які переслідували нас влітку і взимку, можна сказати, що шосте місце, це загалом позитивний результат. Так, у нас не все вийшло. Ми втратили багато очок в матчах, де могли перемагати. Ми частково підтягувались до групи лідерів, старалися, викладалися, боролися. Тому керівництво клубу і міста позитивно оцінює цей рік. Ми не зробили фурор, але на те є об’єктивні причини. Ми їх проаналізували і будемо рухатись далі.
Що стосується прогресу гравців, то можу позитивно відзначити Івана Гливого, який дебютував у другій лізі. Так само добре заявив про себе Віктор Мартян. Також ряд інших футболістів, які зіграли, може й не так яскраво, але теж прогресують, стараються.

ПРО ІНФРАСТРУКТУРУ В КЛУБІ

– Ми також зробили важливий крок у створенні другої команди. І це вже дає плоди. Хлопці отримують ігрову практику, а деякі, як Максим Таряник, під кінець сезону виходив в основному складі. Білов і Чукавін виходили на заміни. Місцеві гравці, такі як Фетісов, Шевцов і Чернов добре зарекомендували себе у «Кристалі-2» і вже тренуються на зборах з першою командою. Тому варто розвивати і далі другу команду.
Разом з керівництвом стадіону «Кристал» з управлінням молоді і спорту міськради ми значно покращили якість газону на нашому основному полі, а на запасному провели полив і засіяли траву. На стадіоні також зробили зал для прес-конференцій. З наступного сезону, після кожного матчу, ми запрошуватимемо журналістів до спілкування. Це має добре вплинути на популяризацію футболу і нашої команди в місті і на зручність отримання інформації про «Кристал». Також кардинально обновили дизайн сайту. Він став інформативнішим, цікавішим.

ПРО КАДРОВІ ЗМІНИ

– «Кристал» покинули Данііл Масюткін і Віталій Глоданюк. По обопільній домовленості ми вирішили припинити співпрацю. Віктор Мартян повернувся з оренди. Ми ведемо переговори про те, щоб підписати з ним повноцінний контракт.
Після важкої травми проходить курс реабілітації Олександр Овчинніков. Ми сподіваємось на його швидке повернення і тримаємо руку на пульсі його стану, щоб розуміти, чи запрошувати когось на його позицію, чи ні. Також до тренувань приступив Сергій Козаченко. Ми слідкуємо і за його кондиціями, аби знати, на скільки можна розраховувати на цього гравця.
Ще під питанням залишаються кілька молодих футболістів, які непогано себе проявили, але все таки про подальше їх перебування в «Кристалі» ми домовились визначитись після зборів.
У нас також склалася неприємна ситуація по двом футболістам. Семен Дяченко і Роман Фатій знаходяться у розташуванні клубу «Авангард» (Краматорськ). В цих людей є діючі контракти з ФК «Кристал», жодної заборгованості по заробітній платі чи преміальним вони не мають, тому я думаю, що найближчими днями вирішиться їх доля: або «Авангард» надасть нам якусь інформацію, або ми надсилаємо листа з відповідними заявами до ПФЛ, ФФУ і керівництву ФК «Авангард». Але я думаю, що конфлікту не виникне, ми живемо у цивілізованому суспільстві і ситуація вирішиться нормально.

ПРО НЕОБХІДНІ ПІДСИЛЕННЯ

– Минулий сезон показав, що ми недостатньо впевнено грали в обороні, тому ми шукаємо центрального захисника. Зараз на перегляді вже знаходиться кілька людей. Також шукаємо гравців у центральну зону: як оборонного типу, так і атакувального. Є у нас проблема і з центральним нападником. Весною цю позицію закривали люди, яким більше притаманно грати з флангів: Білоусов, Гливий. Я розумію, що сьогодні є дефіцит на хороших центральних нападників, але ми намагатимемось знайти достойну кандидатуру. Постараємось укомплектувати центральну вісь: захисник, опорний півзахисник, атакувальний півзахисник і центральний нападник, плюс хотілось би знайти універсального крайнього захисника. Якщо ми на ці позиції візьмемо по одній людині, то додамо в якості і, думаю, не втрачатимемо ті очки, які бездарно втрачали в минулому сезоні.

ПРО ПОТОЧНУ ПІДГОТОВКУ

– Дуже добре, що цього разу у нас є нагода готуватися до нового чемпіонату в комфортних умовах. Стабілізувалась фінансова ситуація в клубі, немає заборгованостей, футболісти перебувають у хорошому настрою. Зараз ми знаходимо у місті Скадовськ. Тренуємось на прийнятному газоні центрального стадіону. Проводимо дворазові і триразові заняття, бігаємо по пляжу, купаємось у морі. Тобто відновлюємо гравців після минулого сезону і неквапливо починаємо втягуватись у підготовку до наступного, щоб наступні збори пройшли ще якісніше і з серйозними контрольними матчами. А на цьому етапі заплановано три гри. 19 червня – з командою Новомиколаївки на їх полі, 21 – з місцевою командою Скадовська і на 25 червня є попередня домовленість зіграти з каховським «Авангардом» на нашому стадіоні в Херсоні. З 1 липня ми приступимо до другого етапу, який теж, скоріше за все, пройде у Скадовську. Лише треба буде розібратися з контрольними матчами: проводити їх у Херсоні або їздити в гості до суперників.

ПРО ТАКТИЧНІ ЗАДУМКИ

– В попередньому чемпіонаті ми кілька разів обирали тактику, яку не змогли «обкатати» раніше на зборах. У матчі з «Шахтарем-3» діяли дві «четвірки», а між ними два опорних. Це була новинка для наших футболістів, але добре, що вона принесла результат. Ми перелаштовувалась у матчі з «Оболонню», коли залишались у меншості. Це теж не було відпрацьовано. Тому ми підтягнемо те, з чим зіштовхнулись цієї весни і так само ще багато потенціалу для покращення у тій схемі, яку ми використовуємо найбільше. Більше уваги приділимо нашим сильним сторонам. Але водночас будуть і деякі новинки. Ще є час і найближчі контрольні матчі дозволяють поексперементувати.

ФК «Кристал»