В Херсоні відбувся ІІ Балтійсько-Чорноморський економічний форум

19 Червня 2015 11:07

Вчора, 18 червня, у день підписання Указу про заснування нашого міста, в Херсоні проходив ІІ Балтійсько-Чорноморський економічний форум. Організаторами події виступили Херсонська міська рада та Чорноморська бізнес-ліга.

ljuAIE0QqKk

Головна мета Форуму – продемонструвати економічні та інвестиційні можливості, організувати співробітництво ділових кіл у різних сферах. Організатори розраховували, що форум стане платформою міжнародного ділового співробітництва та об’єднає представників підприємницьких та фінансових кіл країн Балтійсько-Чорноморського басейну. Можна з упевненістю сказати, що їхні сподівання виправдалися.

sk6zh0YLU60

До Херсона завітали 24 делегації з Болгарії, Латвії, Білорусі, КНР, Польщі, Литви, Хорватії, України. В роботі Форуму взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Республіки Болгарія в Україні Красимір Мінчев, Надзвичайний та Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Аргіта Даудзе, Генеральний консул республіки Білорусь в Одесі Валентин Філіпчик, Генеральний консул Китайської Народної Республіки в Одесі Цао Юньлун, Генеральний консул Республіки Польща в Одесі Даріуш Шевчик, Перший секретар Генерального консульства Словацької Республіки в Ужгороді Александер Шкурла, віце-мер Клайпеди (Литовська Республіка) Артурас Шульцас, атташе з комерційних питань Посольства Литовської Республіки в Україні Римантас Шегжда, Почесний консул Почесного Консульства Литовської Республіки в Херсонській області Віктор Попов, міський голова м. Суми Олександр Лисенко, голова Українсько-Литовської ділової ради Сергій Прохоров, керівник фінансового департамента Проекта USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Дмитро Ємельяненко, міський голова м. Каховка Олександр Карасевич, представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, делегації виконавчих органів Цюрупинської, Новокаховської міських рад, депутати Херсонської міської ради, науковці, представники бізнес-кіл, міжнародної громадської організації Херсонське земляцтво «Херсонщина» в м. Києві, Херсонського міського фонду підтримки підприємництва, Міжнародного Чорноморського клубу, сільських та селищних рад тощо.

BniTRkLEhW8

Робота Форуму проходила в п’яти секціях: «Розвиток транспортно-логістичного комплексу», «Енергозбереження як визначальний фактор розвитку економіки», «Екологічна безпека як умова переходу до збалансованого розвитку», «Розвиток туристично-рекреаційного комплексу», «Адаптація тимчасових переселенців».

JDBNwoP2cWY

Під час роботи в секції №1 «Розвиток транспортно-логістичного комплексу» учасники обговорили стратегічний план розвитку на середньострокову перспективу (2015-2019) Херсонського філіалу державного підприємства «Адміністрація морських портів України», проект розвитку державного підприємства «Херсонський морський торговельний порт», вплив діяльності Клайпедського державного морського порту на сталий розвиток міста та вивчили досвід співпраці авіакомпанії «Turkish Airlines» з міжнародним аеропортом «Херсон».

Учасники секції №2 «Енергозбереження як визначальний фактор розвитку економіки» обговорили  план дій сталого енергетичного розвитку. Також зупинилися окремо на питаннях сертифікації спеціалістів з енергоменеджменту як шляху підвищення кваліфікації вітчизняних фахівців та ефективного розподілу й постачання  природного газу. Окремо приділили увагу перспективам розвитку та вдосконалення муніципальної енергетики й оптимізації системи теплопостачання населених пунктів, використанню відновлювальних джерел енергії та альтернативних видів палива (біомаси) в комунальній теплоенергетиці.

Робота секції №3 «Екологічна безпека як умова переходу до збалансованого розвитку» була присвячена гострим проблемам в екології нашого регіону. Присутні заслухали та обговорили доповіді присвячені питанням екологічного контролю в умовах територіально-адміністративної та економічних реформ в Україні, екологічним ризикам використання природно-ресурсного потенціалу Херсонської області з позицій збалансованого розвитку тощо.

Секція №4 була присвячена розвитку туристично-рекреаційного комплексу. Присутні ознайомилися з презентаціями про концепцію роботи та туристичний потенціал Херсонщини (показ промо-роликів). Також учасники мали змогу познайомитися з роботою туристично-інформаційного центру Херсона. Окремо був презентований зелений туризм, зокрема перлина нашого регіону,  біосферний заповідник «Асканія-Нова», один з переможців акції «7 природних чудес», котру проводив Фонд Миколи Томенка “Рідна країна”.  Крім того, були презентовані знані бази зеленого туризму Херсонщини «Зелені Хутори Таврії» та  «Чумацька криниця».

Під час роботи в секції №5 «Адаптація тимчасових переселенців» учасники обговорили актуальну проблему сьогодення. Присутні ознайомились з проектом «Активізація територіальної громади Херсона для подолання проблем вимушених переселенців», заслухали та обговорили доповідь присвячену адаптації вимушених переселенців з числа кримських татар до нових соціальних умов із збереженням  культурної, етнічної  та релігійної ідентичності. Також гостро стало питання підтримки представників національних меншин, правових аспектів інтеграції вимушених переселенців та проблема працевлаштування  вимушених переселенців і механізм сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб.

LpGy_EkftMM

По завершенню роботи секцій було підписано 6 меморандумів про співпрацю з країнами та асоціаціями. Згідно меморандумів, Херсон співпрацюватиме з литовським містом Клайпедою, Республікою Болгарією, а також низкою асоціацій та підприємств з інших країн в питаннях розвитку херсонського порту, сфері екології та розвитку комунального господарства.

aJrlLUtDfqo

Приємним бонусом для гостей Форуму та херсонців став VII Міжнародний рок-фестиваль «кРок у майбутнє».

Тарас Букрєєв, “Рідна Херсонщина”
Фото Івана Антипенка