У Херсоні дискутують щодо забудови набережної Дніпра

12 Червня 2015 08:22
sachaja.livejournal.com

sachaja.livejournal.com

Наприкінці травня в місті розгорівся скандал щодо доцільності і законності зведення чергового кафе на набережній проспекту Ушакова. Люди, які називають себе громадськими активістами, звернулися до журналістів, міської влади і навіть до прокуратури з проханням розібратися в правомірності дій забудовника. Їх обурило, що відповідальні особи на будмайданчику не могли надати документів, які дозволяють їм зводити кафе.

Після кількох днів шуму в місцевій пресі й показових виїздів чиновників на набережну міський голова Володимир Миколаєнко видав розпорядження про зупинення будівельних робіт і демонтаж зведених конструкцій. Влада запропонувала громадськості взяти участь у визначенні нового проекту благоустрою на набережній на конкурсній основі. Але засідання депутатської комісії з питань комунальної власності було більше схоже на громадські слухання, під час проведення яких було незрозуміло, хто має право голосувати за той чи інший проект забудови. Зрештою, «конкурс» відбувся. Переміг такий самий проект, тільки з іншим прізвищем відповідального підприємця.

Днями забудова відновилася. А з нею і обурення деяких активістів. На їхню думку, конкурс відбувся нечесно, а потрібні люди просто «порішали» це питання через міського голову і його першого заступника. Будівництво на набережній багато хто негласно пов’язує з депутатом міської ради і підприємцем Віктором Шевчуком, однак юридично прослідкувати його вплив складно. А сам він заперечує свою причетність.

По суті, зведення на тому місці стильного кафе з хорошим меню і привітним персоналом — не зайве, адже такого на набережній немає. Однак багатьох обурює спосіб, у який визначали забудовника і сам проект, який, схоже, втілиться у чергову «наливайку» під брезентовою палаткою, яка з літньої може перетворитися на всесезонну.

«Після звернення херсонців я наказав припинити будь-яке будівництво на березі Дніпра. Всі незаконні споруди були демонтовані, ми з громадськістю вийшли на місце і вирішили, що проведемо відкрите засідання профільної депутатської комісії, в якому зможуть взяти участь усі небайдужі херсонці, — коментує міський голова Херсона Володимир Миколаєнко. — У всіх підприємців міста було більше тижня, щоб надати свої пропозиції щодо цього об’єкту. Для зручності активістів та небайдужих членів громади ми надали великий зал міської ради. Більшість присутніх підтримала лот №2. Після цього виконавчі органи міської ради видали дозвіл на встановлення на цей сезон літнього майданчика під конкретні умови благоустрою міської набережної. Днями до мене приходили журналісти, щоб ознайомитися з проектом майданчика і благоустрою. Я надав їм копії всіх цих документів».

Та не всім ситуація видається такою прозорою. На думку керівника туристично-інформаційного центру «ХерсON» Павла Білецького, ця зона набережної викликає багато запитань щодо її благоустрою. «Я проти виділення там землі. Дуже багато питань, які треба вирішити з портом, металобрухтом, готелем «Фрегат», яхтами, перш ніж там будувати щось хороше, — наголошує Павло. — Всі говорять про літній майданчик. А як на мене, все, що показували на презентації, однакове. Вибрати немає з чого. Якщо там знову буде «генделик», я буду першим, хто вимагатиме знести його. Якщо щось на зразок сезонної тераси — нехай. Але бісить, що питання вирішується в режимі «тупий спектакль» і без залучення фахівців».

Херсонський архітектор Михайло Вустянський вважає, що для цієї привабливої території має діяти принцип — «максимум безкоштовних публічних зон для відпочинку та мінімум комерційних об’єктів». «Набережна проектувалась як громадський публічний простір і має такою залишитися, — зазначає архітектор. — Гадаю, один-два невеликі літні майданчики було б достатньо. І то за умови ексклюзивності їх естетичного та архітектурного вигляду. А для цього необхідно було б провести конкурс. Але конкурс має бути не інвестиційним, який спробували провести, а архітектурним. І не на літній майданчик, а на набережну в цілому, включно з територією «Фрегату» та простору біля міськводоканалу… Спочатку мусить бути узгоджена концепція розвитку, а вже потім — комерційна складова».

Іван АНТИПЕНКО, «День»