Від російських окупантів на Херсонщину тікають навіть ведмеді та леви

11 Червня 2015 09:19
лев_беженец_из_донецкаНезвичайного біженця з захопленої проросійськими найманцями частини Донбасу прийняли на Херсонщині.

З Донецька сюди евакуювали дорослого африканського лева на ймення Оззі – справжню зірку, котрий зі своїм дресирувальником у мирні часи з успіхом виступав у цирках України, Росії та Білорусі. Та оскільки виїжджати стало небезпечно, а прогодувати великого хижака вдома ставало дедалі складніше, власник Оззі вирішив без будь-яких умов віддати свого вихованця до сафарі-парку на Арабатській стрілці, що в Генічеському районі Херсонщини. Олексій особисто провіз його через блокпости сепаратистів, і вже на кордоні з Дніпропетровщиною передав клітку з левом до рук директора сафарі-парку Олексія Гетти.

В останні тижні свого перебування на Донеччині лев, мабуть, недоїдав. Тому на новому місці старанно вдовольняє стійкий апетит – примудряється згризати дощенту навіть коров’ячі голови.

– Оззі по натурі лідер. У нього виявився досить суворий характер, і ніякого панібратства з собою він не дозволяє. В той же час і до людей ставиться спокійно, без агресії, тому ніяких проблем з утриманням «біженця» немає, розповів Олексій Гетта. – Ми переселили Оззі до спільного вольєру з дорослою самицею берберського лева Багірою – вона не має пари. Поки цей вольєр перегороджений сіткою-рабицею, аби тварини могли призвичаїтися одна до одної. Та через символічну перепону новий сусід уже з цікавістю обнюхує сусідку. Вони ніжно труться носами, і все йде до того, що у нас з’явиться новий левиний прайд з потомством. Дресирувальник уже попросив віддати йому когось із нащадків Оззі в науку, коли настануть мирні часи, і на сході України знову працюватимуть цирки.

Сьогодні сафарі-парк на Арабатці став справжнім великим центром перебування чотирилапих  біженців і з окупованого Криму, і з зони АТО.  Одну буру ведмедицю Настю сюди евакуювали з Євпаторії, іншу – Умку – з Попасної. Є тут муфлони з Донецька, гамадрил з Луганська, чекають на прибуття цілої партії муфлонів, ланей та орланів також з Донеччини. У прийомі нових тварин та птахів тут не відмовляють нікому, хоча жодної допомоги у їх утриманні держава не надає. Годують і доглядають втікачів від війни власним коштом сафарі-парку, за рахунок платні відвідувачів, та частково – приватних спонсорів. Гроші діставати важко, але ж ми відповідальні за тих, кого приручили.

Сергій Яновський, “Голос України: Інформаційний портал”. Фото Олексія Гетти