Микола Томенко: П’ять завдань для місцевих виборів 2015 року

11 Червня 2015 16:43
telekritika.ua

telekritika.ua

На думку народного депутата Миколи Томенка, нинішня дискусія стосовно того, коли і як проводити місцеві вибори, може і повинна бути скоригована, виходячи з розуміння того, які завдання стоять перед цими виборами.

Про це він написав у своєму блозі на Обозревателе.

«Я не піддаю сумніву дату виборів 25 жовтня, бо лише запровадження військового стану може її перенести. А щодо основних завдань цих виборів, то вважаю, що їх п’ять», – пише М. Томенко.

Перше завдання – оновити систему регіонального та місцевого самоврядування, особливо в тих регіонах, де депутати місцевих рад вступили в кричуще протиріччя з реаліями сьогоднішнього життя, вимогами місцевих громад та передвиборчими обіцянками.

Друге завдання – в ідеалі зміна або принаймні уточнення повноважень органів місцевого самоврядування. Сьогодні очевидно, що Конституція не буде змінена до початку виборчої кампанії, а тому говорити про революційний сценарій децентралізації влади нереально. Натомість цілком можливо за допомогою змін до законів та рішень Уряду розширити повноваження передовсім територіальних громад, сільської, селищної, міської рад в частині гарантування коштів на ті повноваження, які їм вже передані.

Третє завдання – радикальне скорочення чисельності депутатського корпусу. Як відомо, на сьогодні загальна кількість депутатів місцевих рад сягає близько 240 тисяч депутатів. Я є прихильником скорочення чисельності депутатського корпусу бодай наполовину. Адже нам треба нарешті не лише ідеологічно розпрощатися з радянською спадщиною, а й відійти від так званої «системи рад», яка проявлялася у надзвичайно великій кількості депутатського корпусу, яка є абсолютно непрацездатною і нерозумною.

Четверте завдання – зміна правил виборів. Скажімо, на рівні невеличкої територіальної громади (скажімо, села чи селища) – мажоритарна система, а на рівні міст – через відкриті партійні списки обирати професійного та відповідального депутата із задекларованою програмою дій.

П’яте завдання – оцінити підтримку політичних партій та реформ, які вони запропонували суспільству і реалізують. І за результатами цих виборів, в разі низької підтримки проурядової партії – сформувати новий уряд та скоригувати формат коаліції. З огляду на це, будь-які спроби створити на цих виборах якісь політичні мегаблоки є некоректними. Адже суспільство повинно протестувати і надати оцінку урядовій партії «Народний фронт», президентській – «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» та іншим політичним силам, які сьогодні знаходяться при владі.