Херсонщина туристична: чого очікувати від нового сезону?

31 Травня 2015 16:20
НА ТЕРИТОРІЇ КОЛИШНЬОЇ ОЛЕШКІВСЬКОЇ СІЧІ ВСТАНОВЛЕНО КОЗАЦЬКИЙ ХРЕСТ І СТИЛІЗОВАНУ АРКУ-ДЗВІНИЦЮ. ЦЕ — ГАРНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ЗУПИНКИ ПІД ЧАС БАЙДАРОЧНОГО МАРШРУТУ ДНІПРОВСЬКИМИ ПЛАВНЯМИ НА ЦЮРУПИНСЬК

НА ТЕРИТОРІЇ КОЛИШНЬОЇ ОЛЕШКІВСЬКОЇ СІЧІ ВСТАНОВЛЕНО КОЗАЦЬКИЙ ХРЕСТ І СТИЛІЗОВАНУ АРКУ-ДЗВІНИЦЮ. ЦЕ — ГАРНЕ МІСЦЕ ДЛЯ ЗУПИНКИ ПІД ЧАС БАЙДАРОЧНОГО МАРШРУТУ ДНІПРОВСЬКИМИ ПЛАВНЯМИ НА ЦЮРУПИНСЬК

Друге літо Україна зустрічає без Криму, а багато українців — без звичних курортів півострова. Хтось не їде на окуповану Росією територію з принципу, хтось боїться за свою безпеку, а комусь не хочеться стояти у виснажливих спекотних чергах на новостворених кордонах. Втім, у будь-якому разі, незважаючи на складну економічну ситуацію і значне підвищення цін, українці все одно готуються до відпусток. А значить, чимало людей шукатимуть дешевшу й вигіднішу альтернативу Криму. Такою може бути Херсонська область. Узбережжя Чорного та Азовського морів, Дніпро, лікувальна затока Сиваш, всесвітньо відомі біосферні заповідники та унікальна природні явища, такі як пустеля Олешківські піски — це не весь перелік привабливих природних зон відпочинку, які доступні туристові за помірними цінами.

Однак минулий рік показав, що потік туристів на Херсонщині зменшився. Тоді різко відмовилися приїздити росіяни та білоруси, а українці боялися дестабілізації на кордоні з Кримом. За даними Херсонської ОДА, 2014 року область відвідало приблизно 2,2 мільйона гостей, тоді як у попередні роки було понад 2,5 мільйона. Що ж очікувати цього року? Які висновки зроблено з попереднього? Скільки в середньому коштуватиме тижнева відпустка і що цікавого можна знайти на Херсонщині?

ДОРОГА

Традиційно в літній період «Укразалізниця» збільшує кількість потягів до Херсона. Наразі на сайті компанії доступно ще чимало квитків. Проїзд у плацкартному вагоні зі Львова обійдеться у 155 гривень, із Києва — 114, із Харкова — 121. Для порівняння: квиток на автобус із Києва коштує приблизно 400 гривень. Залізницею дешевше і не набагато довше. Київський потяг у дорозі 12 годин, а автобус — трохи довше як 10. На жаль, залізниця до Херсона — неелектрифікована, а значить швидкі потяги «Інтерсіті» сюди поки що не доберуться. Щоправда, є варіант із іншою вузловою станцією — Новоолексіївка. Сюди й електрички ходять, і до Арабатської стрілки якихось 20 кілометрів. Прихильникам відпочинку на Чорному морі краще їхати до Херсона. Звідси йде чимало автобусів на Залізний Порт, Лазурне, Скадовськ, Хорли. Після нещодавнього подорожчання проїзду вартість квитка до Скадовська становить 50 — 60 гривень, так само — до Залізного Порту. Після останньої зими на дорогах Херсонщини, як і по всій країні, тільки побільшало вибоїн та ям. Утім, обласна влада часто звітує про ремонт автошляхів і запевняє: дороги до популярних туристичних точок — у задовільному стані.

ЗА СТАНІСЛАВОМ, БІЛЯ СТАРОЇ ДОРОГИ НА МИКОЛАЇВ, СТОЇТЬ ВЕРХНІЙ ХАБЛОВСЬКИЙ МАЯК. СПОРУДУ ЗВЕДЕНО 1952 р.

ЗА СТАНІСЛАВОМ, БІЛЯ СТАРОЇ ДОРОГИ НА МИКОЛАЇВ, СТОЇТЬ ВЕРХНІЙ ХАБЛОВСЬКИЙ МАЯК. СПОРУДУ ЗВЕДЕНО 1952 р.

«УТРИМАТИСЬ НА РІВНІ МИНУЛОГО РОКУ»

За словами начальника управління туризму і курортів Херсонської ОДА Сергія Шкарупи, на туристичне диво цього року сподіватися не варто. Завдання — втриматися на рівні минулого сезону. Збільшенню туристів не сприяє сильний стрибок цін майже на всі групи товарів та послуг, люди стали більше заощаджувати, а отже — економитимуть і на відпочинку.

«2015-й туристичний рік відрізнятиметься від попереднього тим, що відбулась переорієнтація операторів на внутрішній ринок замість нещодавно популярних Туреччини, Болгарії, Криму. Ми зацікавлені в такому процесі й ведемо домовленості з великими компаніями, які продаватимуть путівки на Херсонщину. Дуже важливо подати їм правильну інформацію і зацікавити. Якраз для цього 14 — 16 травня у нас пройде рекламний тур регіоном для туроператорів із Києва, Харкова, Львова, Чернівців та інших міст, — розповідає Сергій Шкарупа. — Також відкрито туристично-інформаційні центри в Залізному Порту, в Новій Каховці та Херсоні. Вони надаватимуть туристам вичерпну інформацію про цікаві маршрути відпочинку, допомагатимуть зняти житло, проводитимуть екскурсії. Стосовно цінової політики, то порівняно з минулим роком вона залишається приблизно на тому ж рівні. Власники готелів і баз відпочинку розуміють, що пересічний українець сьогодні не може купувати дорогі послуги. Загалом ми розуміємо, що цей сезон не буде таким активним, як хотілося б. Але сподіваємось, що на Херсонщину завітає багато гостей. Гадаю, вони не пошкодують, адже в нас можна знайти місця як для сімейного відпочинку, так і пройтися «дикими» маршрутами. Розширюється й мережа об’єктів «зеленого» туризму. Для любителів елітного відпочинку широкі можливості пропонують яхт-клуби з Нової Каховки. Також розроблено винні екскурсійно-дегустаційні тури приватними шато».

МОРЕ

Традиційно, морські узбережжя Херсонщини асоціюються з невисокою вартістю відпочинку, якщо порівнювати з Одесою та Кримом. Варто зауважити, що розважальна інфраструктура краще розвинута в містечках поблизу Чорного моря. Скадовськ — курорт для дітей, Лазурне — для сімейного відпочинку, а Залізний Порт більше вподобала молодь, тому що там багато нічних закладів. На Азовське море теж зазвичай їдуть відпочивати сім’ями. Тут є чимало тихих місць, а море чистіше й тепліше, аніж Чорне.

Проглянувши цінові пропозиції на це літо, можна помітити все-таки незначне зростання цін. У готелях можна знайти двохмісний стандарт за ціною від 100 — 150 гривень за добу. В такій кімнаті є туалет, душ, холодильник, телевізор, Wi-Fi, спільна кухня і стоянка для авто. Менші ціни — у приватних невеликих садибах. Серед них можна знайти кімнату за 60 — 80 гривень, але без окремих санвузлів і з меншою кількістю інших вигод. Є й люксові номери в дорогих базах відпочинку за 400 гривень і вище. На великій території вони пропонують відокремлений вихід до моря, дитячі майданчики, охорону, харчування тощо. Варто очікувати зростання цін і на традиційні морські розваги: прогулянки катерами, катамаранами, водяними гірками. Продукти харчування вже подорожчали по всій країні, а в курортних зонах вони стануть ще дорожчими.

АРГУМЕНТИ «ЗА»

Чому все-таки варто приїхати на Херсонщину? Про це ми запитали керівника туристично-інформаційного центру «ХерсON» Павла Білецького. На його думку, наш регіон — єдність стихій та культур, визначних місць і людей, які ще не розкрили свого потенціалу і можуть бути цікавими абсолютно різним людям.

«Якщо ви хочете зануритись у найбільшу глибину світового океану, то краще їхати в Маріанську западину, якщо випробувати організм тижневим переходом по пустелі — тоді в Сахару, якщо підкорювати найвищі хвилі під вітрилом — збирайтеся до Океанії. Але якщо є бажання все це спробувати на рівні «познайомитись» і таким чином, щоби знайомства з різними стихіями вмістити в одну відпустку — тоді вам до Херсона. Місто і його околиці вмістили в себе все, що може подарувати туристові яскраві емоції, — розповідає Павло Білецький. — У нас є чимало варіантів відпочинку на воді: риболовля, морські курорти з лікувальними властивостями, яхтинг, дайвінг, прогулянки на байдарках. На Херсонщині діють відомі заповідники Асканія-Нова та Чорноморський, є Азово-Сиваський національний парк з унікальними видами рослин і тварин на цих територіях. Крім того, степ та обривисті схили — це дивовижне місце для парапланеристів та інших «льотчиків». Доповнивши картину літаками, повітряними кулями й стрибками з парашутом — ви візьмете від неба все. А єдність культур і непересічних історичних постатей може здивувати вас незнаними легендами й міфами. Крім того, для поціновувачів гастрономічного туризму є винні, сирні, м’ясні та рибні тури… До речі, 30 — 31 травня у Херсоні вперше відбудеться фестиваль південного колориту, їжі та емоцій під назвою «Тишо-Тишо фест». Мета заходу — розкрити гастрономічний, туристичний, творчий потенціал південного регіону України, а саме Херсонщини. Напередодні туристичного сезону залучити до нашої землі інтерес туристів та інвесторів. А також — піднести почуття гідності щодо рідного регіону. У фестивалі візьмуть участь художники, танцівники, ремісники, бізнесмени та пересічні херсонці й гості міста. Долучайтесь!».

МАНДРУВАТИ ON-LINE

Для всіх, хто ще сумнівається, чи варто їхати на Херсонщину, представники компанії Google Україна спільно з місцевою владою та громадськими активістами втілюють проект «Цифрове перетворення Херсонської області». На Google-мапи було нанесено понад 1000 об’єктів соціального, туристичного та громадського значення: готелі, бази відпочинку, пам’ятки, школи, виші, лікарні, музеї, бібліотеки та інші заклади. Тепер тут можна побачити створені фотосфери і розроблені фототури такими об’єктами, як Асканія-Нова, Олешківські піски, острів Джарилгач, Азово-Сиваський національний природній парк та інші. Онлайн-маршрути заповідними місцями та чимало професіональних фото.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора