Здобутки Херсона в галузі освіти 2014/2015 навчального року

29 Травня 2015 08:20
city.kherson.ua

city.kherson.ua

По завершенні навчального року освітяни Херсона підводять підсумки та відзначають найбільші досягнення галузі.

Вперше в історії Херсонщини 14 освітніх закладів міста, 12 учнів та 7 педагогів херсонських навчальних закладів нагороджено Почесними грамотами посольства Киргизії за популяризацію надбань світової літератури та творчості Ч.Айтматова.

Педагогічні колективи 29 шкіл (48% від загальної кількості) проти 25 минулого року (42%) запровадили експериментально-дослідницьку роботу за 26 напрямами. Здійснюється експериментальна діяльність у 414 класах (35% від загальної кількості) проти 369 класів (31%) минулого навчального року, до якої залучено 698 учителів-експериментаторів  та 11326 учнів (37% від загальної кількості) проти 9896 (33%) учнів минулого року.

На Всеукраїнському етапі учнівських олімпіад учні херсонських шкіл вибороли 20 (19 – у минулому навчальному році) призових місць. Стільки ж призових місць посіли команди міста у конкурсах-захистах науково-дослідницьких робіт членів Малої академії наук на всеукраїнському рівні.

Досягнення школярів вшановані врученням 124-х стипендій різних рівнів, у т.ч.:

  4 стипендії Президента України (ФТЛ, Академічний ліцей ім. О.В.Мішукова, ЗНЗ № 4,гімназія № 20, що на 2 більше минулого року);

  1 стипендія Кабінету Міністрів України (школа № 52).

Три учня 11-х класів фізико-технічного ліцею цього року стали учасниками відбірково-тренувальних зборів кандидатів до складу команди учнів України для участі в міжнародній учнівській олімпіаді з фізики. Два з них візьмуть участь у цій олімпіаді, яка відбудеться у липні в Індії.

Переможцями Загальнонаціонального проекту «Флагмани освіти і науки України» стали 9 закладів освіти (6 – загальноосвітніх, 3- дошкільних).

Створено Центр військово-патріотичного виховання на базі Міжшкільного навчально-виробничого комбінату, що координує діяльність загальноосвітніх навчальних закладів з даного питання. До Дня Збройних сил України у загальноосвітній школі № 2 створено дитячу прикордонну заставу «Сокіл» юних друзів прикордонників.

Проект учнівського парламенту Херсонської гімназії №20 «Про війну після війни» (видано книгу) визначено одним з найкращих та рекомендовано школам області для наслідування.

Є вагомі здобутки з фізкультурно-спортивного напряму. Високі результати досягнуто на рівні обласної Спартакіади для школярів (із 9 видів, у яких проводились обласні змагання – 7 призових місць): І місце з гандболу та плавання, ІІ місця з баскетболу, легкої атлетики, змагань «Тато, мама і я – спортивна сім’я», «Козацького гарту»; ІІІ місця з футболу та у змаганнях «Олімпійське лелеченя».

Почесною грамотою та кубком за І місце в обласному рейтингу зі спортивної майстерності у 2014 році серед ДЮСШ І групи з Олімпійських видів спорту нагороджено Херсонську дитячо-юнацьку спортивну школу № 6, за ІІ місце – Херсонську міську дитячо-юнацьку спортивну школу № 3.

Мережа дошкільних груп збільшилась на 15 одиниць за рахунок відкриття 3 –х додаткових груп та прийняття у комунальну власність міста 2-х дошкільних закладів (ясел – садка «Морячок» державного підприємства «Херсонський морський торговельний порт», Херсонського ясел – садка компенсуючого типу «Центр розвитку дитини «Теремок» Херсонської обласної ради). Таким чином, створено 220 додаткових місць у дошкільних закладах міста, що забезпечило зменшення реальної потреби в місцях з 343 місць (фактична черга на 01.09.2014 ) до 123.  

З метою здешевлення путівок у пришкільних таборах відпочинку для непільгових категорій дітей з міського бюджету виділено 300 тис. грн., що дало можливість зменшити батьківську оплату за харчування дитини на 18%, що складає близько 100 грн. на одну путівку, повідомляє міське управління освіти.