У Херсоні вшанували пам’ять жертв політичних репресій та депортації кримських татар (фото)

19 Травня 2015 07:05

Жалобний мітинг відбувся біля меморіалу жертвам тоталітарних режимів. Сюди прийшли близько сотні херсонців: громадські активісти, представники національних меншин, духовенства, політики, митці, представники влади і звичайні городяни. Спільним заходом вони вшановували жертв політичних репресій в Україні та 71-у річницю депортації кримських татар.

dsc_0221

Ведучі заходу згадували болючі сторінки історії українців і кримських татар, які постраждали від радянського режиму. До присутніх зверталися очевидці депортації 1944 року, згадували свої історії виселення з рідних домівок. Голова кримськотатарського культурного центру «Куреш» Ібрагім Сулейманов, наводячи історичні довідки щодо виселення його народу з Криму, зазначив, що цей злочин – геноцид проти кримських татар.

dsc_0230

«У нашого народу хотіли забрати пам’ять, забравши Крим, забрати дух, заборонивши релігію… Після всіх випробувань, які випали на долю нашого народу, сьогодні, немов у кривому дзеркалі історії, в Крим прийшли нові окупанти. Україна стала об’єктом агресії держави, яка довгі роки називала себе братською. Попри заяви російської влади в Криму про створення умов для розвитку кримськотатарського народу, ми бачимо щоденні порушення прав людини, вбивства і переслідування всіх, хто називає себе патріотом України. Моральний терор і нагнітання страху – це ключові посили окупаційного режиму в Криму, – заявив Ібрагім Сулейманов. – Днями президент підписав низку законів про декомунізацію і по визнання герої національно визвольної боротьби. Ці закони очищують політику національної пам’яті народів України від імперського надзору. Ми повільно, але впевнено повертаємо все те, що треба було зробити двадцять років назад. Я впевнений, що скоро справедливість переможе і ворога буде покарано. Україна буде сильною, а Крим звільниться від окупантів…».

dsc_0234

Під час мітингу виступали представники обласної і міської влади. Зокрема, мер Херсона Володимир Миколаєнко висловив упевненість, що Крим повернеться в Україну, а кримські татари – на свої історичні землі.

dsc_0278

 «Важко підібрати слова, коли бачиш, як повторюється історія… Я задавав собі питання, чому так трапилось? Чому 71 рік тому один диктатор вирішив знищити народ, піднявши його серед ночі зі своїх домівок і повізши далеко від батьківщини. Минає час і приходить новий диктатор і знову виселяє цей народ. Я не знаходжу відповіді на це питання. Але той народ, який народжує таких героїв, як Мустафа Джемілєв, ніколи не буде знищений. І якщо історія має властивість повторюватись, то буде й нове повернення. І цього разу назавжди. Хочу сказати кримським татарам, що ваша батьківщина не Крим, а вся Україна. І поки Крим окупований, ми завжди раді бачити вас у нашому місті», – зазначив Володимир Миколаєнко.

dsc_0303

Після промов офіційних осіб відбувся молебень за загиблими жертвами політичних репресій. Наприкінці заходу представники центру «Куреш» оголосили переможців конкурсу письмових робіт для старшокласників і студентства на тему боротьби українського і кримськотатарського народів з тоталітарним режимом в СРСР. Автори кращих робіт отримали дипломи і подарунки.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора