Микола Томенко: Уряд проти заборони елітного полювання у заповідниках

7 Травня 2015 10:36
zakarpattya.net.ua

zakarpattya.net.ua

Тільки стало відомо про пропозиції Уряду А. Яценюка ветувати закон про заборону вивезення за кордон лісу-кругляку, як щойно отримали іншу інформацію про те, що за поданням МінАПК Уряд пропонує Президенту ветувати ще один наш важливий закон щодо охорони біорізноманіття (реєстр. № 0917). Причина ветування, приблизно, така сама, як і у випадку з мораторієм на вивезення лісу – закон не дозволяє корупцію, браконьєрство та елітне мисливство в заповідниках та національних природних парках.

Про це написав народний депутат України, Голова Комітету ВР з питань екологічної політики Микола Томенко у своєму блозі на «Обозревателе».

Він нагадав, що закон № 0917, зокрема, забороняє:

– проведення рубок головного користування та всіх видів поступових та суцільних рубок, вирубування дуплястих дерев у заповідній зоні біосферних заповідників та національних природних парків;
– добування піску та гравію в річках та інших водоймах у заповідній зоні біосферних заповідників та національних природних парків;
– селекційний відстріл тварин у природних заповідниках тощо.

«Не є таємницею, що у нас еліта часів Януковича, а тепер і нинішня «еліта» має слабкість до заробляння грошей на деревині, добуванні піску чи гравію на території заповідників. Крім того, чим більше вона говорить про те, як ненавидить Леніна і комунізм, тим активніше використовує забавки і відпочинок комуністичних партійних діячів. Так, поїхати постріляти тварин у заповіднику було і залишається одним із улюблених хобі і теперішньої еліти. Очевидно, що несприйняття ліквідації корупційних оборудок, а також заборона так званого елітного полювання у заповідниках найбільше і обурило урядовців. Саме тому вони пропонують Президенту ветувати і цей наш закон», – написав М. Томенко.

Він висловив сподівання, що аргументи більшості Верховної Ради, екологів та пересічних громадян переважать над аргументами браконьєрів, яких вкотре підтримав Уряд.