«Ми побудуємо країну з правовими цінностями», – херсонський історик [Відео]

22 Квітня 2015 07:50

BzuxdJ3Mn4IГеографія книжкового флешмобу «Дня» розширюється. Сьогодні до нього долучається і Херсон. Історик Тарас Букрєєв є постійним читачем нашої газети і прихильником бібліотеки «Дня».

Для прочитання Тарас обрав книгу «Україна Incognita. Top-25», а саме – уривок виступу американського політолога польського походження Збігнєва Бжезинського, промовленого 2004 року. Тоді, виступаючи перед аудиторією Національного університету «Києво-Могилянська академія», пан Збігнєв наголошував на особливій геополітичній важливості України в розвитку сучасної Європи і Світу. Політолог говорить про здобутки і помилки, яких Україна припустилася за тоді ще 13 років незалежності.

«Я вважаю незалежність України дуже важливою міжнародною подією, яка має велике значення в міжнародному масштабі. Це спочатку не всі зрозуміли, особливо на Заході. Зокрема у США. Навіть зараз, на мій погляд, немає достатнього розуміння у міждержавному масштабі саме міжнародного значення України. Треба підкреслити ще раз і ще раз, що незалежна Україна по-новому визначила кордони Європи. Сучасна Укаїна трансформує Росію, робить її національною державою…», – зазначив тоді Збігнєв Бжезинський.

Тарас Букрєєв говорить, що слова авторитетного політолога були дуже влучними, а сьогодні стають ще більш актуальними як для України, так і всього світу. «У свою чергу, я сподіваюсь, що перемога України – не за горами. Ми не тільки відстоїмо свою незалежність і соборність, але й зможемо побудувати справді європейську країну з правовими цінностями для кожного з нас», – підсумовує херсонський історик.

Букрєєв Тарас – викладач історії, редактора сайту «Рідна Херсонщина».

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон, відео автора

За підготовку і монтаж відео автор вдячний Сергію Тимчинському