Формування пивного покоління космополітів – це позиція Уряду чи окремих чиновників?

20 Квітня 2015 16:30
telekritika.ua

telekritika.ua

Народний депутат України Микола Томенко звернув увагу на небезпечні, на його переконання, ініціативи урядовців, які можуть призвести до знищення нормального викладання історії України, української мови, літератури, фізичної культури у вищих навчальних закладах.

Про це він написав у своєму блозі на «Обозревателе».

Він зауважив, що попри те, що всі чиновники, починаючи від міністрів і закінчуючи працівниками районних адміністрацій, вивчили напам’ять речовки «Слава Україні» і «Смерть ворогам», на жаль, знання цих гасел не додало їм державницького та патріотичного думання.

«Ще досі триває дискусія про «європейську», підтриману Урядом ініціативу Міносвіти про те, щоб у природничих чи технічних вишах не було обов’язковим викладання історії України, української мови, літератури та інших гуманітарних предметів. Після жорсткої критики суспільства на адресу Уряду та Міносвіти, був знайдений «оптимальний» вихід: Міністерство зробило роз’яснення, що ці предмети таки є необов’язковими, але воно рекомендує включати їх до переліку предметів за вибором. Боюся, що керівники технічних вишів, скажімо, Одещини, Харківщини, Луганщини чи Донеччини (маю на увазі території, що під нашим контролем), не одразу почнуть рекомендувати вивчення української історії, тим більше, адекватної української історії. Отож, зробивши першу помилку у справі формування «українського світу», який і так світоглядно потрібен, щоб бодай молоде покоління не слухало байки «русского мира» під час занять у вишах, паралельно виникла інша абсурдна ідея – не навантажувати школярів та студентів фізичною культурою, – написав М. Томенко.

Він зауважив, що спочатку в школах з метою економії коштів відбулося скорочення кількості уроків фізкультури з трьох до двох на тиждень, чим, фактично, були створені передумови для тотального звільнення вчителів фізичної культури. А тепер виникла нова ідея – з тією ж метою економії бюджетних коштів – ліквідувати кафедри фізичного виховання у вищих навчальних закладах.

«Нагадаю, свого часу вже були «розумники», які з метою економії коштів ліквідували у вишах військові кафедри, які тепер намагаються якнайшвидше відновити. Тепер чергова «геніальна» ідея – у сьогоднішніх умовах ліквідувати кафедри фізичного виховання», – пише М. Томенко.

Він зауважує, що нинішня ситуація зі станом здоров’я української молоді переконливо доводить, що необхідно діяти навпаки – робити акцент не на фінансуванні професійного спорту, а на інвестуванні у здоров’я підростаючого покоління.

Водночас, на його думку, уроки фізкультури у школах та вишах потребують серйозних змін за змістом, а не за формою. «Це повинні бути своєрідні уроки здоров’я, а не здачі нормативів. Але забрати у школярів та студентів можливість на безоплатній основі бодай годину на тиждень побути на свіжому повітрі чи час, відведений на ігровий або масовий спорт, – це ще один крок до того, щоб перетворити нашу молодь на пивне покоління. А враховуючи те, що на фоні війни за власну територію і незалежність ще мінімізується і кількість годин на гуманітарні предмети, то можна говорити про те, що нинішні урядовці активно взялися за те, щоб українську молодь перетворити на пивне покоління космополітів», – пише Микола Томенко.

У зв’язку з цим він вимагатиме від керівництва Уряду пояснити: це урядова програма щодо знищення історії України, української мови, літератури, фізичної культури і спорту у вищих навчальних закладах чи позиція лише окремих чиновників Міносвіти та Мінфіну?