«Нічого страшного не сталось», – наставник херсонського “Кристала”

8 Квітня 2015 09:59
fckristal.com

fckristal.com

Головний тренер «Кристала» Сергій Шевцов прокоментував попередній матч.

– Перш за все, хочу привітати гравців «Енергії» з перемогою. Я завжди з повагою відношусь до професії футболіста, добре знаю, що це нелегкий хліб. Лобановський говорив, що аби стати хорошим тренером, треба забути яким ти був футболістом. Я стараюсь це зробити, але все одно пам’ятаю, що це травматична професія, з великими фізичними і психологічними навантаженнями. Тому ціную труд суперника. Вони доклали максимум зусиль для перемоги. Можливо, в деякій мірі для нас була несподіванкою така самовіддача з їх боку. Я дивився їх попередні матчі і думаю, якщо вони гратимуть з таким вогнем в очах і далі, а не лише з нами, то вони будуть вище, ніж зараз. Стосовно гравців нашої команди, то я теж їм вдячний. Вони показали достатньо якісний футбол на «важкому» полі. Ми володіли перевагою, створили набагато більше моментів. Прикро програвати такі матчі, але це не біда. Я побачив прогрес порівняно з попереднім туром. Якщо тиждень тому нам посміхнулась удача, бо суперник не реалізував кілька дуже хороших нагод, то тепер удача від нас відвернулась. Але футбол цим і цікавий. Я бачу потенціал своєї команди, адже ми ще не до кінця «вписали» новачків. Фатій, Білоусов, Шешеня, Масюткін, Глоданюк ще не діють оптимально, але ми будемо працювати, набирати форму. Ми також проявили хорошу швидкість, боротьбу, але підвела реалізація. Ми тримали удар, попри невдалий розвиток гри. Я бачив, що нашим футболістам не подобаються деякі рішення арбітра, але вони вели себе стримано, не отримали попереджень за емоції. 

Ми знали і бачили, що суперник приклав значні сили і можливості для перемоги в цьому конкретному матчі. Але ми підходимо до кожної гри стратегічно. Ми не могли дозволити ні емоції, ні грубості, бо кожне попередження і травма може вибити гравця з обойми. У нас кожен гравець важливий. Тому краще іноді програти бій, але виграти війну.

– Чи буде ця поразка серйозним психологічним ударом по гравцям «Кристала»?

– Після гри хлопці були розчаровані. Дербі – ажіотажна подія, але, як я говорив, за нього однаково дають три очки. Тому прикро програти не саме дербі, а матч, у якому мали перевагу і більше моментів. Попри це, я побачив, що гравці чують мої вимоги, вже було видно наш стиль. В плані побудови команди ми зробили значний крок уперед за цей тиждень. Якщо ми будемо й далі так розвиватись, то перевага на полі буде приносити голи і перемоги. Якщо ми програли один раз, але побачили проблеми, виправили їх і потім виграли п’ять матчів, то, я думаю, у підсумку ми тільки зростемо. А якби ми виграли дербі і далі не розвивались – це була б проблема. Я підтримав хлопців, нічого страшного не сталось. Зараз команда матиме чотири вихідні, потім зберемось і будемо готуватись до третього кола.

– Якби «Кристал» виграв цей матч, враховуючи поразки найближчих конкурентів, команда мала б більше шансів піднятись у таблиці. Чи для вас це зараз не принципово?

– Той факт, що конкуренти програли додає прикрості від поразки. Але у нас ніяких завдань по турнірній таблиці від керівництва клубу і міста не було. Головне завдання – створити міцний колектив і грати у цікавий футбол для уболівальників. Але звичайно хочеться знаходитись вище. Ми потрапили у п’ятірку. Це теж добре. Ми проведемо на гру більше вдома, а значить не доведеться витрачатись на виїзд і наші вболівальники побачать лишній матч. В нашій ситуації це теж важливо. Шкода, що ми не втрутились у боротьбу за вищі місця, але ще є дев’ять матчів третього кола. Будемо готуватись до них. Робити так, що те, що відбувається на футбольному полі, було адекватне результату на табло. Я вважаю, що результат – завжди заслужений. Хоча в останньому турі вийшло так, що ми володіли ініціативою, але поступилися.

– Ви сказали, що у ваших гравців були зауваження до арбітрів. А у вас?

– Я намагаюсь триматися в рамках регламенту. Але у мене є своя думка. Не з усіма рішеннями арбітрів я згоден. Проте не берусь критикувати на емоціях. Також не думаю, що суддя зробив результат. Якби ми реалізували свої моменти, то рішення арбітрів, які, на наш погляд, вплинули на результат, уже не були б такими значущими. По регламенту ми маємо право запросити відеозапис матчу в «Енергії». Ми відправимо їм листа з таким проханням. Проаналізуємо запис і тоді я конкретніше зможу говорити про суддівство. Також є надія, що ці слова прочитає хтось із комітету арбітрів і зверне увагу на цей запис. Як на мене, вони можуть знайти там цікавий матеріал.

Прес-служба ФК «Кристал»