У Херсоні відбулась публічна дискусія на тему “Виборча реформа по-справжньому”

2 Квітня 2015 10:35

У Херсоні обговорили впровадження пропорційної системи виборів з відкритими списками на парламентських та місцевих виборах.

www.facebook.com

www.facebook.com

Проводити місцеві вибори за старою виборчою системою без суттєвих змін не доцільно, а важливі законодавчі зміни все ще ухвалено. Відсутність прогресу на шляху виборчої реформи місцевих і парламентських виборів та подальше їх відтермінування можуть призвести до кризи довіри громадськості й експертного середовища до правлячої більшості, порушення міжнародних зобов’язань, зокрема, перед Євросоюзом, Радою Європи і ОБСЄ, та поставити під загрозу отримання повноцінної міжнародної фінансової і політичної підтримки на шляху реформ. Саме тому експерти Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та Інтерньюз-Україна за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем розробили концепцію нової редакції Закону “Про вибори народних депутатів України” і про місцеві вибори, базуючись на міжнародних демократичних стандартах і практиках, та презентували їх основні положення під час публічної дискусії про виборчу реформу.

Наприкінці листопада 2014 р. фракції парламентської більшості зафіксували в Коаліційній угоді, що протягом 1 кварталу 2015 року буде запроваджено пропорційну виборчої системи з відкритими списками для обрання українського парламенту, а також суттєву зміну законодавства про місцеві вибори до кінця липня. Передбачається, зокрема, запровадження пропорційної виборчої системи з відкритими списками для проведення місцевих виборів міських і обласних рад та вибори міських голів великих міст у два тури за принципом абсолютної більшості. Обговоренню цих питань була присвячена публічна дискусія “Виборча реформа по-справжньому», що відбулась 1 квітня в Херсоні за ініціативи групи неурядових організацій у складі Громадянської мережі ОПОРА, Українського незалежного центру політичних досліджень та Інтерньюз-Україна за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем. Під час заходу експерти Ольга Айвазовська, координатор виборчих і парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА та Олена Чебаненко, менеджер Групи з реформування виборчого законодавства Реанімаційного пакету реформ презентували концепцію нової редакції Закону “Про вибори народних депутатів України” і місцеві вибори, а також разом із депутатами місцевих рад, представниками політичних партій і громадських організацій м. Херсона обговорили актуальні законодавчі новації для підготовки і проведення виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів.

Зокрема, Ольга Айвазовська розповіла про особливості запропонованої системи виборів, яка має бути застосованою до парламентських виборів, до виборів до обласних, районних та міських рад у великих містах. Також вона зупинилась на перевагах пропорційної системи з відкритими регіональними списками: по-перше, нова система дозволяє зберегти значну кількість голосів виборців. По-друге, вона забезпечує відповідність політичної конфігурації парламенту реальному рівню підтримки тих чи інших партій. Ця система також сприяє інституційній розбудові партій і суттєво зменшує ризики впливу зловживань (адмінресурс тощо) на результати виборів. Разом з тим, ця система є більш складною за процедурою голосування і підрахунку голосів та встановлення результатів виборів, і тому потребує проведення активної роз’яснювальної роботи серед виборців та членів виборчих комісій.

Олена Чебаненко детально зупинилась на концепції нової редакції закону, що має застосовуватись на місцевих виборах 2015 року. Тут пропонується застосування декількох виборчих систем на виборах різних рівнів. Так, вибори депутатів сільських, селищних, міських рад (крім рад великих міст – де кількість виборців перевищує 90 тис.) та районних у місті рад пропонується проводити за мажоритарною виборчою системою. Вибори сільських, селищних та міських голів (крім голів великих міст) – мажоритарна система відносної більшості, а голови великих міст пропонується обирати за мажоритарною системою абсолютної більшості (обраним вважається той кандидат, що набрав більше 50% голосів), якщо жоден кандидат не набрав необхідної кількості голосів – проводиться другий тур голосування. Вибори депутатів обласних рад, депутатів міських рад великих міст мають відбуватися за пропорційною системою з відкритими списками, аналогічно тій, яка застосовуватиметься на виборах до парламенту.

Експерти наголосили на тому, що процес реформування виборчого законодавства має базуватися на принципах відкритості, прозорості та інклюзивності з ключовою роллю Парламенту і профільного Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, а також залученням експертного середовища до розробки відповідних законодавчих змін.

Запропоновані концепції реформування викликали жваве обговорення. Учасники висловлювали як занепокоєння складнощами впровадження досить складних з технічної точки зору систем виборів, так і непідготовленості виборців до усвідомленого підходу до вибору партій і кандидатів. Проте, дійшли до спільної думки, що зміни необхідні і вони мають бути зафіксовані в єдиному законодавчому документі – Виборчому кодексі.

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА