У Херсонському державному університеті відбувся літературний вечір

30 Березня 2015 12:25

Братан_625 березня у бібліотеці Херсонського державного університету відбувся літературний вечір спогадів про відомого поета та прозаїка, перекладача, заслуженого діяча мистецтв України Миколу Братана. Захід з однойменною назвою зі збіркою, виданою в пам’ять про нашого знаменитого земляка – «У дорозі до нас», було приурочено до 5-ої річниці від дня смерті херсонського митця.

У вступному слові Валентина Усатюк – керівник Українського культурного центру ХДУ, який, власне, і виступив організатором заходу, зазначила, що багато років поспіль йшла поруч по життю з Миколою Івановичем. І підкреслила, що він дійсно велика постать Херсонщини – як на ниві літератури, так і в громадській діяльності. Також Валентина Федорівна зупинилась на основних періодах життя та творчості письменника і пригадала, що останні роки М.Братан працював у Херсонському державному університеті й сам проводив подібні творчі зустрічі. «Для нашого вишу Микола Братан зробив дуже багато: заклав оте підґрунтя серед талановитих студентів, які прагнули друкувати свої твори. Завдяки Миколі Івановичу для них були відкриті двері літературних віталень й тих журналів, які він започаткував, зокрема літературно-мистецький журнал «Степ», – сказала В.Усатюк.

Братан_5Серед поважних гостей на заході були присутні голова Херсонської обласної організації національної спілки письменників України поет Василь Загороднюк, заслужений діяч мистецтв України поет Валерій Кулик та син Миколи Братана – громадський діяч Віктор Братан.

На початку свого виступу В.Загороднюк зауважив, що людина живе стільки, скільки живе пам’ять про неї, і підтвердженням цьому є сьогоднішній захід. «Ми можемо констатувати, що пам’ять про нашого краянина, поета Миколу Братана – живе. Адже своєю творчістю він започаткував багато ідей і написав стільки, що нам вистачить і досліджувати, і читати, і аналізувати», – наголосив Василь Степанович. Також він презентував студентам бібліографічний довідник творчості М.Братана, який вийшов невеликим накладом та може бути корисним при написанні наукових та дослідницьких матеріалів.

Братан_3Поет Валерій Кулик пригадав Миколу Івановича як людину високої культури, що вирізнялася надзвичайною скромністю. Він зосередив особливу увагу слухачів саме на людських якостях письменника і згадав кілька цікавих життєвих ситуацій.

Упродовж зустрічі і запрошені гості, і студенти декламували вірші Миколи Братана, сповнені любові до херсонської землі, херсонських степів та хліборобської праці.

Було запрошено до слова і Віктора Братана, який вважає творчість свого батька неоціненним скарбом. Також Віктор Миколайович пригадав татову настанову: «Батько ніколи не радив мені займатися літературною творчістю, він стверджував, що це надто важко. Але якщо взявся за справу, то ніколи її не полишай». І наостанок зачитав найулюбленіші вірші з доробку свого знаменитого батька.

Прес-центр ХДУ