Микола Томенко: Чисельність київських депутатів необхідно скоротити щонайменше вдвічі

30 Березня 2015 16:07
112.ua

112.ua

Про це народний депутат написав у своєму блозі на «Обозревателе», коментуючи пропозицію Київради щодо кількості депутатів у райрадах. Так, згідно з проектом рішення, передбачений склад депутатського корпусу чисельністю 46 осіб у Голосіївській, Печерській, Подільській та Шевченківській райрадах; 54 депутати – у Дарницькій, Деснянській, Дніпровській, Оболонській, Святошинській та Солом’янській райрадах.

Він зауважив, що, в цілому, ідея повернення місцевого самоврядування на рівні районів правильна.

«Я неодноразово висловлювався стосовно того, що Київ в силу своєї великої чисельності населення і територіальної розгалуженості мусив би мати депутатів райрад, які би безпосередньо працювали з киянами. Водночас кількість депутатів райрад має бути зменшена з одночасним суттєвим зменшенням кількості депутатів Київради. За таких умов управлінська модель Києва буде оптимальною і не буде повторювати суміш радянської моделі з нинішньою», – вважає політик.

Він нагадав, що «Українське демократичне коло» на замовлення Інституту політики неодноразово проводило соціологічні дослідження, щоб з’ясувати оптимальну кількість депутатів. І результати цих досліджень свідчать, що кияни більш адекватно мислять про систему місцевого самоврядування у Києві, ніж теперішня столична влада. Так, з одного боку, більше 60% киян – за відновлення районних рад, водночас абсолютна більшість киян (майже 80%) – за радикальне скорочення складу Київради, майже удвічі. «Отож, правильним кроком було би ухвалення рішення про зменшення чисельності Київради зі 120 до 50-60 депутатів. Натомість чисельність депутатів районних рад за таких обставин мусила би сягати не більше 25-30 осіб», – зазначає Микола Томенко.

Він нагадав, що його законопроект про скорочення кількісного складу обласних, міських, сільських, селищних та районних рад давно вже зареєстрований, але досі не розглядався у Верховній Раді.

«Отож, ідея нинішньої київської влади, на жаль, повторює відому істину «хотіли як краще, а вийшло, як завжди». Тому треба прислухатися до думки киян та шукати оптимальну модель місцевого самоврядування з радикальним кількісним скороченням депутатського корпусу», – переконаний Микола Томенко.