«На ТБ бракує інтелектуальної «цензури», – херсонський телеведучий Сергій Нікітенко

28 Березня 2015 18:01
Сергій НІКІТЕНКО. day.kiev.ua

Сергій НІКІТЕНКО. day.kiev.ua

У Херсоні на каналі «Твій плюс» з’явилося ток-шоу «Вимагай правди», що ставить собі за мету порушувати незручні, але важливі суспільні теми, надавати слово тим експертам, яких раніше не хотіли чути в регіоні, та авторитетним фахівцям з інших міст. І таким чином — впливати на роботу місцевої влади. Так, уже перший випуск «Вимагайте правди», знятий у студії «Твій плюс», викликав значний резонанс. Ішлося про можливу корупційну складову під час тендерної закупівлі 200 тонн картоплі для міських закладів освіти. Журналісти з’ясували, що за результатами торгів бюджет Херсона може втратити близько одного мільйона гривень. Річ у тім, що тендерний комітет відхилив заявку фермерського господарства, яке запропонувало граничну ціну в 3 гривні 93 копійки за кілограм овочів, натомість право поставки було віддано іншій фірмі, яка виставила ціну у 8 гривень 48 копійок. Причина відмови вигіднішій пропозиції формальна — незначні помилки в документації. При тому, що ринкова ціна картоплі — близько чотирьох гривень. Гостра дискусія в студії з участю представників прокуратури, міської влади, учасників тендерних торгів порушила питання прозорості роботи тендерного комітету і керівництва міського управління освіти, які, до речі, відмовились давати пояснення в ефірі. Реакція на проблему — справою зацікавилися в прокуратурі, а поточна закупка картоплі відбулася за ціною близько п’яти гривень.

Крім цього, автори «Вимагайте правди» згадували й про інші важливі теми: пільги для учасників АТО, перспективи волонтерського руху, ефективність громадських рад при органах влади, збереження Нижньодніпровського національного парку, проблеми мобілізації, створення суспільного мовлення в регіонах, покарання організаторів місцевого антимайдану з «тітушками»…

Цікаво, що цей проект запустили ще минулого літа на ХОДТРК «Скіфія», але невдовзі, вочевидь, за критичні матеріли на адресу обласної влади, авторів програми «попросили» з державного каналу. Втім, журналісти не припинили роботи і перебралися на канал «Твій плюс».

«Головний принцип творчого колективу можна висловити одною фразою: «Припиніть робити дурних людей відомими». У Херсоні відчувається брак якісної політичної журналістики. Всі сюжети на телебаченні й радіо робляться крізь призму вимог власників ЗМІ або просто за гроші. Так було завжди: хто мав гроші, той і отримував ефіри. Ситуація, коли не існувало інтелектуальної цензури, призвела до виродження місцевих еліт, — коментує ведучий програми «Вимагайте правди» Сергій НІКІТЕНКО. — Сьогодні доступ до ЗМІ мають ті особи, які ні за своїми здібностями, ні за моральними якостями не здатні формувати нову політичну еліту України. Те саме стосується й переліку тем для обговорення та формування політичного порядку денного. А потім ті самі журналісти з жахом обговорюють: хто всі ці неадекватні люди, які прийшли до влади. Та ті ж самі, яким ви перед виборами робите рекламу. Для того щоби справді політика ставала місцем роботи найкращих, до виступів у ЗМІ має залучатися той, хто цікавий, а не той, хто заплатив. Зазвичай представники старої політичної еліти лише повторюють ті думки, які вже десь почули (звідси стільки посилань на досвід інших країн без розуміння цього досвіду). Створити щось унікальне, виробити нову ідею можуть тільки люди, які самі здатні продукувати концепції розвитку суспільства. Таких людей дуже багато, чимало їхніх ідей, які варто популяризувати, але, на жаль, вони не мають доступу до медіа-ресурсів. «Вимагайте правди» надає їм такий доступ.

 — Чи можлива якісна журналістика на місцях?

— Якщо на рівні країни ми ще говоримо хоч про якісь проекти, які можна назвати медіа-бізнесом, то в таких провінційних містах, як Херсон, цей вид бізнесу просто відсутній. Неможливо вижити без джинси чи без фінансових дотацій спонсорів. Це аксіома, з якою вже навіть ніхто не сперечається. Тому часто єдиним шансом незалежної журналістики є гранти. «Вимагайте правди» — це проект, що його фінансує МБФ «Відродження». Звісно, «двигуном» програми є ентузіасти, але телебачення на ентузіазмі не побудуєш. Є витрати на технічну реалізацію проекту, які й покриваються за рахунок гранту. Наше телебачення технічно не дає змоги робити багато цікавих речей. Не на всіх каналах є прямий ефір, відсутня можливість дистанційного включення гостей, немає спеціалістів, які вміють робити графіку. Все херсонське телебачення застрягло якогось 1993 року. Це не провина телеканалів, у нас тут весь медійний простір відстає від світових тенденцій. Тут досі трапляється зняти новину про яку-небудь подію та показати її через два дні. У такому середовищі, коли тобі немає на кого рівнятися, передусім технічно, легко працювати, але через це місцевий телепродукт сильно програє центральному. Також у маленькому місті на десятій телепрограмі у вас завжди виникає проблема з гостями. Є спокуса кликати професіональних громадських діячів. Навіщо шукати спеціаліста, скажімо, з екології, якщо можна покликати когось із громадської ради, і ця людина гарно наговорить банальності про співпрацю влади і громади, які приведуть нас до світлого майбутнього? Ми намагаємося змінити цю традицію і знаходимо нових розумних людей. Взагалі, ідеал, до якого нам варто прямувати — це коли всі чиновники, політики та інші діячі щочетверга о 21.20 відчуватимуть напруження нервів в очікуванні кожної програми з такими думками: «Чи не про мене раптом сьогодні вимагатимуть правди?».

Іван АНТИПЕНКО, «День»