Область готується зустріти демобілізованих військовослужбовців, які відслужили у зоні АТО

15 Березня 2015 20:50
filmstreet.com.ua

filmstreet.com.ua

Питання,  пов’язані з соціально-медичною та соціально-трудовою реабілітацією військовослужбовців, які повертаються з зони АТО, розглянули на селекторній нараді в облдержадміністрації.

З 18 березня 2015 року розпочинається демобілізація військовослужбовців, які відслужили в зоні антитерористичної операції. За оперативними даними очікується прибуття понад 3700 осіб. Всі вони потребують медико-соціальної допомоги.
«Прошу приділити вирішенню цієї проблеми належну увагу та забезпечити людей належними соціальними гарантіями», – зазначила перший заступник голови облдержадміністрації Валентина Січова.
На нараді було вирішено створити в кожному районі та місті обласного значення відповідні комісії, які будуть займатися цими питаннями.
Військові матимуть змогу безкоштовно пройти медичне обстеження і, в разі необхідності, будуть забезпечені лікуванням за кошти місцевих бюджетів. Також відпрацьовуються заходи для проведення психокорекційної роботи, адже  бійці, які повернулися з зони бойових дій, мають так званий «посттравматичний синдром».
Наступним напрямом роботи є забезпечення оздоровлення дітей, батьки яких постраждали або беруть участь в АТО, здійснення безоплатного капітального ремонту житла учасникам бойових дій, які цього потребують та допомога сім’ям в забезпеченні житлом.
Також вирішується питання  щодо працевлаштування демобілізованих. Обласний центр зайнятості працює над пошуком робочих місць і готує пропозиції по різним професіям. Також, у рамках програми буде надана одноразова допомога по безробіттю для провадження підприємницької діяльності.
При створені нових робочих місць в першу чергу будуть працевлаштовувати осіб з числа демобілізованих.
Військовим, яким присвоєно статус учасників бойових дій, передбачено 75% знижки плати за користування житлом та 75% знижки за комунальні послуги. Для сімей загиблих учасників АТО передбачено пільги з оплати житлово-комунальних послуг у розмірі 50%.
Для надання матеріальної допомоги та пільг на оплату житлово-комунальних послуг військовослужбовцям, учасникам АТО та їх сім’ям заплановано кошти на загальну суму 1 млн. 451 тис. грн.