Сьогодні у Херсоні покажуть документальний фільм «10 років після війни»

11 Березня 2015 11:43
facebook.com

facebook.com

Під час бойових дій 1999 року в Косово група албанських і сербських студентів збирає круглий стіл. Вперше опоненти обговорюють політичні питання за кілька днів до бомбардування Югославії.

Стейнер Брін прибув до Косово в 1999 році, щоб провести перші діалоги між сербськими та албанськими студентами. До бомбардувань Югославії залишалися дні. Протистояння і агресія досягли піку.

У документальному фільмі «10 років після війни» представник відомої Норвезької миротворчої організації «Nansen Center for Peace and Dialogue» Стейнар Брін фасилітує діалог між сербами і албанцями. Наступна зустріч учасників круглого столу відбувається через 10 років, коли їх ролі діаметрально змінюються.

Яка динаміка міжетнічного конфлікту і які шляхи його дозволу?

Перший показ фільму в Україні відбувся 22 травня 2014 року в Одесі. У фільмі представник відомої Норвезької миротворчої організації Nansen Center for Peace and Dialogue Стейнар Брін фасилітує діалог між сербами і албанцями. Успішний досвід організації перегляду в Одесі, а також високий рівень залученості глядачів в діалог з паном Бріном про дозвіл соціальних конфліктів, надихнули нас на організацію повторного показу.

Відкрита та чесна зустріч підштовхнула організаторів до ще одного показу – 28 серпня 2014 в Києві. А в березні 2015 року запланована серія показів і обговорення фільму «10 років після війни» в 7 регіонах України.
У Херсоні показ заплановано 11 березня 2015 року у Конгрес холі. Участь у показі візьме автор фільму та конфліктолог Стейнар Брін.

Стейнар Брін отримав магістра в університеті Вісконсіна (США), і доктора наук з американістики в Міннесотського університету. Він був студентом, викладачем і ректором в Академії ім. Нансена (Норвегія). У перебігу останніх 15 років він розвивав центри етнічного діалогу на Балканах і в Ліллехаммері. Стейнар Брін читає багато лекцій, але в даний момент він зосереджений на передачі свого багаторічного досвіду з побудови процесу примирення на Балканах і в інших конфліктних регіонах, включаючи Норвегію. Відзначений кількома нагородами.

Адреса вул. Радянська 7, конгрес хол, 2 поверх Дата: 11 березня 2015 Час: з 15.30

Подія у facebook