Микола Томенко: Парламент перетворюють на дешевий політичний театр

7 Березня 2015 14:50
tomenko.ua

tomenko.ua

На жаль, аналіз перших 100 днів роботи Верховної Ради України VIII скликання змушують зробити не дуже позитивний висновок щодо її діяльності. Про це народний депутат України Микола Томенко заявив вчора під час свого виступу у парламенті.

«Загальна оцінка багатьох експертів та громадян, та, власне, і народних депутатів зводиться до того, що Верховна Рада VIII скликання не стала дієвим законодавчим органом, а радше перетворилася на дешевий політичний театр, де розігруються скандали, інсценовані бійки тощо», – зазначив М. Томенко.

«Ця Верховна Рада настільки неорганізована у своїй діяльності, що я не пам’ятаю випадку, коли би вчасно розпочалося пленарне засідання – чи ранкове о 10-й годині, чи вечірнє – о 16-й. Робота над формуванням переліку законопроектів, які розглядаються, носить хаотичний характер і виникають підозри, що, можливо, за якимись законами «ходять гроші» або лобістські інтереси: законопроекти або раптово з’являються, або так само швидко і зникають з порядку денного», – зауважив народний депутат. Так, наприклад, низка резонансних екологічних законопроектів про боротьбу з браконьєрством, звільнення заповідників від абсурдного земельного податку тощо переноситься з Порядку денного вже кілька місяців.

Він нагадав, що існує регламентна норма та практика діяльності парламенту, яка визначає, що за поданнями парламентських Комітетів, результатами Погоджувальної ради визначається порядок денний, і ті законопроекти, які не були розглянуті на пленарному засіданні конкретного дня, автоматично переносяться на наступний день. Отож, тут треба небагато: просто діяти так, як передбачено Законом.

Микола Томенко також звернув увагу на те, що Верховна Рада практично втратила свої функції щодо кадрових призначень. «Для того, щоб ВР виконала ці функції, необхідно змінити практику, коли одна політична сила погоджує все з Адміністрацією Президента, а інша – з Кабінетом Міністрів. Хоча насправді це мусить бути формою консенсусу як мінімум всередині парламентської коаліції та залучення громадськості», – вважає політик.

Він ще раз нагадав, що Верховна Рада за 100 днів так і не спромоглася сформувати Рахункову палату, призначити керівництво Антимонопольного комітету, Фонду державного майна та інших структур, не кажучи про затягування з кадровими призначеннями місцевої влади.

«Складається враження, що в Україні бракує кадрів: закінчились шкільні чи університетські друзі Прем’єр-міністра, колеги по бізнесу Президента і вичерпується склад грузинської діаспори», – зауважив М. Томенко.

Він також звернув увагу, що загальний хаос в законодавчій роботі породив багато безпрецедентних речей. «Так, нещодавно у Верховній Раді була зареєстрована «безіменна» Постанова про внесення змін до Регламенту, яка отримала реєстраційний номер 2300 і не підписана жодним із народних депутатів. Я не кажу про організаційно-правові речі щодо того, як з’явився такий документ. Ідеологічно – я прихильник відповідальності за так звані політичні «тушки», але в даних змінах відновлено норму про імперативний мандат, згідно з якою за рішенням політбюро політичної партії можна позбавляти депутатів мандатів. Для країни у ХХІ столітті, яка підписала Угоду про асоціацію з ЄС, це – неприпустима річ», – переконаний Микола Томенко.

«Отже, якщо і надалі Верховна Рада буде працювати в такому режимі, вона не має шансів перетворитися на український парламент, який ефективно функціонує і має підтримку суспільства», – підсумував народний депутат.