Микола Томенко: Урядові закони для МВФ перетворюють Україну на країну бідних

3 Березня 2015 12:16
dumskaya.net

dumskaya.net

Цілком зрозумілою є критична ситуація в соціально-економічній сфері, але принципи співпраці і механізми виконання зобов’язань перед МВФ не мають єдиного та безальтернативного підходу, вважає народний депутат Микола Томенко.

«Очевидно, що той принцип, про який Уряд домовився з МВФ і який він реалізував в своїх законопроектах змін до Державного бюджету, – напевне, найгірший з тих, які були в інших країнах, що отримували допомогу Міжнародного валютного фонду. Фактично, такий принцип призводить до перетворення українців на суспільство бідності», – зазначив політик.

«Курс національної валюти, оновлені ціни, нові тарифи на житлово-комунальні послуги тощо призводять до того, що більшість громадян, щоб заплатити податки і вижити, мусить звертатися за так званою соціальною допомогою до держави. Для цього вони мусять підтвердити статус «бідного», а потім у держави, із бюджетних грошей брати кошти на своє виживання», – пояснив народний депутат.

«На моє переконання, це абсолютно хибна концепція. Треба було йти іншим шляхом: переконувати експертів, МВФ та, власне, і для себе зрозуміти, що ті ж самі бюджетні кошти, які підуть на так звану компенсацію чи соціальну допомогу громадянам, треба було закладати через індексацію заробітних плат і пенсій. Проіндексована зарплата і пенсія могли стати основою того, щоб більшість громадян не ходили за довідками і допомогою з державного бюджету за сплату тарифів, а могли би самі їх платити. В той же час, Уряд мусив би запропонувати монетизацію тих адекватних соціальних пільг, які діють в Україні», – зазначає М. Томенко.

Тому, на його думку, даний підхід Уряду щодо кредиту МВФ може дати урядовцям утриматись на посадах якийсь період, а країні – уникнути дефолту. «Але найстрашніше, що така урядова концепція перетворює Україну на країну, де більшість громадян отримають офіційний статус бідних», – зазначив Микола Томенко.

До речі, за словами Міністра соціальної політики, планується, що таку соціальну допомогу отримають 40% населення. «Тому, враховуючи нинішній стан бідності та ці показники Мінсоцполітики, можна зробити висновок, що Уряд вже сам визнає, що перетворює Україну на державу, де більшість людей отримають статус бідних», – додав народний депутат.