Херсонці зустрічали солдатів, звільнених із полону

24 Лютого 2015 00:16
Ввечері 23 лютого на площі Свободи зібралося кілька десятків городян, аби привітати на рідній землі солдатів, яких щойно визволили з полону. Вони – бійці 40-го окремого мотопіхотного батальйону 17-ї танкової бригади.

Сьогодні до Херсона повернулося 13 солдатів. Прямо на площі місцеві активісти накрили їм стіл. Частували солодощами, чаєм, кавою, дарували квіти і дякували за те, що вони захищають Україну. Зустріти солдатів також прийшов голова Херсонської ОДА Андрій Путілов. Він дарував бійцям квіти і обіцяв допомагати їх реабілітації.

dsc_0202

16-17 лютого частина їхньої бригади потрапила в оточення на Дебальцівському напрямку, після чого бойовики захопили українських військових у полон. Як говорять бійці, поводилися з ними більш-менш нормально, не били, годували. Але декого принижували морально. В перші дні так званого перемир’я переговірникам вдалося домовитися про обмін полоненими, тому в руках бойовиків ці хлопці пробули недовго.

dsc_0224

Зараз на них чекає нетривала відпустка – десять днів. Після цього вони відбудуть у розташування своїх військових частин. Чи відправлять їх знов на передову – поки невідомо.

dsc_0228

«В ході бойових дій командування запевняло нас, що все під контролем, ми вас прикриваємо, тримайте позиції, не ведіться на провокації. 15 лютого після опівночі було нетривале затишшя. 17 числа обстріли відновилися. Ми повинні були відповідати, але нам сказали дотримуватись режиму тиші. А в підсумку сепаратисти зайшли на наші позиції і скориставшись перемир’ям, захопили нас у полон, – прокоментував боєць із Херсона Михайло. – У нас вилучили всі документи і особисті речі. Потім роз’єднали по різних камерах. Ми встигли потрапити у процес обміну в період часткового перемир’я, тому пробули в полоні лише до 21 лютого. 5 числа ми повертаємось до нашого підрозділу».

Іван АНТИПЕНКО, «День»,  фото автора