Лікарі радять херсонцям більш суворо дотримуватись правил особистої гігієни

13 Лютого 2015 14:01
city.kherson.ua

city.kherson.ua

Ситуація в місті із захворюваності на вірусний гепатит А погіршилась, зазначають у міському управлінні охорони здоров’я. Протягом 2014 року зареєстровано 95 випадків даного захворювання проти 4-х у попередньому році. У поточному році станом на 11 лютого зареєстровано 11 випадків захворювання.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна, хвороба брудних рук, жовтуха) – це гостра інфекційна хвороба з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.

Вірусний гепатит А передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Можливий  також у рідких випадках парентеральний шлях зараження (при переливанні донорської крові).

Водний шлях передачі збудника має місце при використанні недоброякісної питної води, купанні в забруднених водоймах.

Для вірусного гепатиту А характерні спалахи, які найчастіше реєструються в організованих колективах (особливо дитячих дошкільних та навчальних закладах). В них поширення інфекції відбувається переважно контактно-побутовим шляхом.

Для уникнення зараження вірусним гепатитом А лікарі-інфекціоністи рекомендують:

– використовувати для пиття та миття посуду лише перекип’ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);

– не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;

– при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);

перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом;

суворо дотримуватись правил особистої гігієни – обовязково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;

– не займатись самолікуванням. При появі перших ознак захворювання (загальне нездужання, болі в області печінки, нудота, підвищення температури тіла до 37-38,5 С) терміново звертайтесь до лікаря.