Микола Томенко: Уряд зобов’язаний запропонувати зміни до суперечливих позицій ухваленого бюджету

3 Лютого 2015 15:21
tomenko.ua

tomenko.ua

Народний депутат України Микола Томенко, коментуючи в кулуарах ситуацію з ухваленим бюджетом, сказав, що уряд не повинен забувати про зміни та доповнення, які має запропонувати до тих позицій у бюджеті, що критикуються суспільством і є нереальними для виконання або взагалі є шкідливими в бюджеті України.

Як приклад, Микола Томенко навів місцеві бюджети, що перебувають в тяжкій ситуації, оскільки багато новацій пов’язано з фінансування системи освіти, охорони здоровя, фізичної культури і спорту на практиці призводять до того, що треба в кращому випадку скорочувати частину людей, а в гіршому – ліквідовувати відповідні заклади. “Отже, урядом повинно бути уточнено, як виділяються субвенції, як вони розподіляються і як захистити сьогодні соціальну і гуманітарну сфери, особливо в сільській місцевості”, – сказав народний депутат.

Також багато нарікань стосовно так званого податку на землю. Зокрема М.Томенко сказав, що як голова комітету з питань екологічної політики, вже запропонував зняти земельний податок із заповідників. ”Це абсурд, щоб заповідники платили земельний податок, бо в такому разі треба приватизувати цю заповідну територію, а тварин розпродати, оскільки інакше це нереально утримувати”.

За словами М.Томенко, такий самий податок поширився і на університети та загалом вищі навчальні заклади України, а також викликають серйозні нарікання зависокі справляння нового податку на нерухомість, особливо в сільській місцевості.

Тож М.Томенко нагадав, що уряд зобов’язаний якнайшвидше подати зміни до бюджету, а саме до 15 числа місяця, як передбачено законом. А Верховна Рада повинна розглянути ці зміни та внести корективи до бюджету, щоб він став дієвим і його можна було виконати.