Як безпечно відзначити Водохреща

17 Січня 2015 10:36
city.kherson.ua

city.kherson.ua

На свято Водохреща прийнято купатись в річці або хоча б просто прийняти ванну, бо за давніми повір’ями вода в цей день має цілющі властивості.

В ідеалі підготовку до занурення на Водохреща починають влітку. Але якщо відчуваєте потребу приєднатися до «моржів», то хоча би кілька днів до свята використайте для підготовки, радять лікарі.

У першу чергу треба налаштуватися морально. Треба свято вірити, що купання на Хрещення очистить душу і тіло, що такий вчинок піде дійсно вам на користь. А якщо вважаєте це даниною моді, то краще відмовтеся від цього, інакше крижана купіль може закінчитися застудою, шоком або серцевим спазмом.

Якщо вирішили зануритися вперше, то краще, щоб поряд були досвідчені люди. Перед зануренням треба розім’ятися в тонкому спортивному костюмі. Для цього потрібно енергійно присісти разів десять, побігати або пострибати хвилин п’ять-десять.

Отож, кілька порад перед зануренням у ополонку:

  • Перед зануренням треба поїсти, щоб уникнути спазмів у шлунку. Не можна вживати алкоголь — він збільшує навантаження на серце.
  • Візьміть з собою рушник і гумові тапочки, щоб ноги не примерзали до льоду. Не забудьте про змінну білизну.
  • Роздягнувшись, кілька хвилин постійте на холодному повітрі, щоб тіло звикло до зміни температури. Ще лікарі рекомендують розім’ятися перед зануренням: поприсідати, побігати або пострибати.
  • Дуже важливо правильно налаштуватися. Якщо щиро помолитися, то з води можна вийти по-справжньому просвітленим і з чудовим настроєм.
  • Занурюватися потрібно без зволікання, щоб не спричинити переохолодження організму. Новачкам не можна бути у воді більше 10 секунд.
  • Коли вийдете з води, необхідно розтерти тіло рушником, швидко одягтися і випити склянку гарячого чаю. Лікарі рекомендують утриматися від вживання алкоголю. Бо вживання «для хоробрості» тільки посилить переохолодження і дасть зайве навантаження на серце. А вже вдома краще зігрітися глінтвейном.

Лікарі не рекомендують пірнати у воду людям з хронічними захворюваннями (особливо гіпертонією) та застудою.

Треба ще зазначити, що пірнати в ополонку на Водохреща не обов’язково: змиває гріхи і цілющою вважається будь-яка освячена батюшкою вода. Хрещенська вода не псується і зберігає свої цілющі властивості рік.

«Рідна країна»

За матеріалами ТСН, «Голосу України»