У Херсоні демонтували пам’ятку комуністичній газеті “Іскра”

13 Січня 2015 15:50
grivna.ks.ua

grivna.ks.ua

Сьогодні вдень працівники комунального підприємства «Гарантія», за дорученням міського голови Херсона Володимира Миколаєнка, зняли барельєф Леніна і напис «Іскра» зі стели в Гімназичному сквері. Синьою фарбою комунальники замалювали історичну довідку щодо встановлення меморіалу на честь рупора комуністичної пропаганди.

IMG_6498Демонтаж відбувся невипадково і дещо поспіхом. Річ у тім, що Херсонська Самооборона та місцевий осередок «Правого сектору» оголосили в соцмережах про акцію з приведення у «належний стан» пам’ятки радянського періоду. Представники «ПС» написали: «Запрошуємо усіх патріотів у середу 14.01.2015 о 16:00. Збір біля пам’ятника «Іскра». Внесіть свій внесок у історію. Беріть з собою все що може допомогти націоналістам (кувалди, ломи і так далі). Також запрошений Мер Херсона». Тож аби попередити непідконтрольне руйнування  в центі міста і запобігти можливим сутичкам, міська влада вирішила провести демонтаж першою.

«Я схвально ставлюся до такого рішення. Активісти звернули на це увагу влади і вона оперативно відреагувала, – коментує очільник Херсонської Самооборони Денис Лошкарьов. – Але ми все одно зберемося завтра на тому місці, аби встановити державну символіку і висловити свою позицію щодо недопустимості символів тоталітарного режиму в нашому місті. Ми продовжимо нашу роботу щодо очищення Херсона від комуністичних пам’яток. Якщо влада робитиме це самотужки – добре, якщо потрібна наша допомога, ми готові».

Іван АНТИПЕНКО, «День»