У зв’язку зі штормовим попередженням, управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення м. Херсона нагадує!

28 Грудня 2014 14:37

zima-v-spbМешканцям міста без потреби не виходити на вулицю і не користуватись приватним транспортом, так як це може загрожувати вашому життю і здоров’ю.

Знизити ризик травматизму під час ожеледі можливо, дотримуючись простих правил:

щоб уникнути падіння, перед виходом з дому наклейте на підбор шматок лейкопластиру. Під час ожеледі краще за все носити взуття з мікропористою або іншою м’якою підошвою і без високих підборів, а людям похилого віку в ожеледь краще взагалі не виходити з дому. Та все ж, якщо є нагальна потреба, краще захопити палицю з гумовим наконечником або з шипом. Також не варто виходити на вулицю, без супроводу, вагітним жінкам;

для того, щоб зменшити ризик травмування під час ожеледі, ходіть повільно, трохи розслабивши ноги в колінах та наступайте на всю підошву;

не тримайте руки в кишенях, оскільки це може не лише сприяти падінню, але й збільшити ризик отримання важких травм;

обходьте металеві кришки люків. Вони, як правило, вкриті льодом;

переходьте проїжджу частину на пішохідному переході. Пам’ятайте, що в період ожеледі  значно збільшується гальмівний шлях машини, і падіння перед рухомим автомобілем може призвести як мінімум до каліцтв, а можливо і до загибелі.

Як уникнути ускладнень від падіння

Якщо Ви втратили рівновагу, спробуйте швидко сісти, це зменшить висоту падіння та ризик травмування. У момент падіння згрупуйтесь, напружте м’язи, намагайтесь притиснути руки до тіла і не виставляти їх вперед. Краще падайте набік, а торкнувшись землі, обов’язково перекотіться – удар «розтягнеться» і втратить свою силу.

Якщо Ви впали і через деякий час відчули біль в голові, суглобах та нудоту терміново зверніться в травмпункт, інакше можуть виникнути ускладнення.

Памятайте:

в умовах сильного вітру перейдіть у безпечне місце;

не виходьте без потреби на вулицю ­- це небезпечно;

якщо ви перебуваєте на відкритій місцевості, сховайтеся на дні будь-якого заглиблення (яру, канави, кювету), захищайте голову;

знаходячись за кермом автомобіля, зупиніться;

після того як вітер стихне, не виходьте одразу на вулицю, шквал може повторитися.