Демографічна криза в Україні більш загрозлива за військовий конфлікт, — The National Interest

16 Грудня 2014 13:21
poltava.pl.ua

poltava.pl.ua

Окрім військового конфлікту на сході країни, Україну наздоганяє і інша криза — демографічна, пишуть Джуді Твігг і Мері Вейн, у своїй статті в The National Interest, цитує DT.ua.

Як відзначає видання, в Україні спостерігається різкий розрив між народжуваністю і смертністю, а питанню охорони здоров’я приділяється занадто мало уваги.

«Демографічний спад в Україні ще більш серйозний, ніж у Росії. У зв’язку зі зменшенням кількості населення, його старінням і загальною хворобливістю відбувається скорочення призовного резерву, зниження кількості робочої сили, в той час як державний бюджет все більше обтяжується соціальними виплатами для пенсіонерів. Ці негативні тенденції значно більш виражені у східних, центральних та південних регіонах України, ніж у західних», — пишуть автори.

З моменту незалежності населення країни скоротилося на 12%, тобто втратило 6,4 мільйона чоловік за період з 1990 по 2013 рік. До 2050 року, за прогнозами ООН, в Україні залишиться близько 34 мільйонів (зараз близько 45 мільйонів).

До того ж, значна частина населення є трудовими мігрантами. Згідно з даними Міжнародної організації праці та Міжнародної організації з міграції, основними напрямками з 2010 по 2012 були Росія (43%), Польща (14%), Італія (13 %) і Чехія (13%). З часом українська трудова міграція в Росію знизилася, а в ЄС зросла. Нинішній конфлікт, безсумнівно, прискорює цю тенденцію.

У 2012 році приватні грошові перекази від мігрантів з Європи, а також представників діаспори в Північній Америці, були рівні 4% ВВП України, перевищивши чистий приплив прямих іноземних інвестицій. Україна в даний час третій за величиною одержувач грошових переказів у світі після Індії і Мексики.

«Успадковані проблеми України набагато більш складні, ніж ті, які були у Східній Німеччині після падіння Берлінської стіни, або Польщі, Угорщині та інших країнах Східного блоку після їх виходу з-під радянського ярма», — зазначають автори. Та ж військова мобілізація країни, за їх словами, обмежена в довгостроковій перспективі через скорочення призовного резерву.

Тенденція до подальшого сильного демографічного спаду обмежує потенціал України для розвитку і скорочують шанси на вихід з кризи.

Також різність демографічного складу в різних частинах України ставить під загрозу географічну цілісність країни. За останні два десятиліття українська влада не звертала уваги на демографічну проблему. Нові лідери країни і західні спонсори повинні вжити заходів для оздоровлення нації, що в свою чергу допоможе відновити єдність країни, зазначає видання.

Джерело: DT.UA