Херсонські краєзнавці спростовують загальноприйняті факти

14 Грудня 2014 15:39

За працею Івана Пузанова «Пачоський видатний натураліст», виданою у 65-ому році, Йосиф Конрадович був одним із ініціаторів охорони дикого степу. Буцімто, у 1898 році він особисто переконав освіченого землевласника Фрідриха Фальц-Фейна виділити відповідну площу в його маєтку Асканія-Нова і зробити її заповідною. Проти цих слів виступив нинішній директор резервату Віктор Гавриленко. Дослідження з цієї теми представив на розсуд відомим херсонським науковцям, які зібралися на круглому столі з нагоди 150-ти річчя з дня народження Пачоського.
Виявилося, вивченням саме життєдіяльності відомого вченого, практично ніхто з видатних істориків не займався. Праця ж Пузанова свого часу розійшлася в перекладі всім світом. Внести свіжий струмінь в біографічні дані взялася херсонський дослідниця Олена Безлуцька. Протягом кількох років історикознавець знайомилася із статтями інших авторів, спілкувалася із послідовниками Пачоського, консультувалася із провідними ботаніками України, аби видати монографію історичної особистості.
Його талант був перлиною, а знання – енциклопедичними. Повністю оцінити внесок Йосипа Кондратовича в розвиток сучасної науки не вдається й досі. Адже коло інтересів і досліджень відомого вченого широке і різнобічне: флористика, систематика, ботанічна географія, фітоценологія, екологія, ентомологія, орнітологія, охорона природи. Надбаннями Пачоського користуються вчені з усього світу.
У Херсоні, починаючи з 1989 року, проводяться різноманітні заходи із вшанування вченого: кожні п’ять років наукові ботанічні читання пам’яті Пачоського, екскурсії «Ботанічними стежками Йосипа Кондратовича», виставки його праць, експозиції в музеї. У Херсонському державному університеті запроваджено студентську стипендію імені видатного науковця. З 2002 р. в університеті плідно працює лабораторія біорізноманіття та екомоніторингу, яку теж названо ім’ям видатного дослідника природи.
Загалом в Україні Пачоський мало відомий діяч для широкого загалу. На відміну від Польщі, де його ім’ям названі вулиці, на фасадах будинків розвішені меморіальні дошки, в нас прізвище Пачоськиє лунає тільки в наукових колах. Саме тому – науковці Херсонщини вирішили звернутися до керівництва обласного центру з проханням якимось чином увіковічити пам’ять видатного діяча.

Джерело: ВТВ плюс