У центрі зимового Херсона – живий тропічний куток

2 Грудня 2014 19:10
змея2

Каліфорнійська королівська змія на ім’я Аманда

Тільки уявіть собі, в той час коли навкруги мороз і сніг, у Херсоні існує загальнодоступний тропічний куточок живої природи. Будь-хто з жителів міста може побачити і, навіть, доторкнутися  до цих екзотичних тварин. Куточок знаходиться у магазині товарів для дітей «Тралі Валі», за адресою вул. Потьомкінська (Карла Маркса) 53. Організацією куточка та доглядом за тваринами займається юний зоолог Михайло Линецький. Михайло навчається у 4 класі Херсонської спеціалізованої школи №30. При школі відвідує біологічний гурток, крім зоології захоплюється спортом, зокрема тенісом та гімнастикою.  До того ж вчиться на відмінно. За словами батьків,  захоплення зоологією у сина з’явилося ще у три роки. «Рідна Херсонщина» поспілкувалася з Михайлом про його незвичне захоплення.

–  Як взагалі прийшла ідея створити живий куточок?

–  Живий куточок відкрили рік тому. Спочатку тримав тварин вдома, але з часом виникла ідея показати широкому загалу цих незвичних, екзотичних тварин. Загалом у мене 5 тварин, а саме: дві ящірки, змія, папуга та кішка. Усі, окрім кішки, представлені у живому куточку. Також у куточку є акваріумні хижі рибки. Раніше був хамелеон єменський, але ми були змушені віддати його на лікування до зоопарку. Взагалі, я дуже люблю тварин, відпочиваю з ними після навчання та тренувань, а з папугою можна навіть поспілкуватися, часто роблю з ним домашнє завдання.

жако–  Розкажи більш детально про мешканців куточка.

– Тут проживає дві бородаті агами – самець Іскандер, йому 3 роки, а також самка Маргарита, їй півтора роки. Раніше було два самці бородатої агами, але вони постійно конфліктували між собою, тому довелося одного віддати. Агами – ящірки родом з Австралії. Ще у куточку живе Каліфорнійська королівська змія на ім’я Аманда, їй 2 роки. Останнім з’явився Алекс – африканський сірий папуга (жако). Він і наймолодший серед мешканців – йому менше року. Особливістю жако є словниковий запас, котрий у середньому становить 500 слів. Усі тварини підходять для зоологів-новачків, особливих труднощів з ними не виникає, і всі вони безпечні. При бажанні, кожен з відвідувачів може взяти потримати їх в руках.

IMG_2389–  Планується розширення куточку?

–  Звісно, ми з батьками намагаємося купляти одну-дві тварини на рік. З найближчих перспектив – придбання капського варана.

–  Що є найскладнішим у догляді за тваринами?

– Напевно, найскладнішим є забезпечення тварин їжею. Ящірки вживають цвіркунів, яких у Херсоні спеціально не розводять.

– Які у тебе плани на майбутнє?

– Хочу бути зоологом, але разом з тим – мрію стати кінорежисером. Також, хочу відвідати тропічні країни, пустелі. Найближчим часом хочеться побувати у Єгипті, побачити крокодилів, рідкісних ящірок, кобру.

«Ми всіляко підтримуємо захоплення сина. Бачимо, що для нього це заняття не просто хобі, а серйозна справа. Він вивчає спеціальні книги, дивиться передачі. У минулі роки ми з ним відвідали найкращі зоопарки Європи у Будапешті, Відні та Парижі», – коментують «Рідній Херсонщині» батьки Михайла.

Бородата агама - самець Іскандер

Бородата агама – самець Іскандер

У куточку є акваріумні хижі рибки

У куточку є акваріумні хижі рибки

Довідка. 

Агами бородаті (Pogona) — рід ящірок з родини Агамових. Має 7 видів. Інші назви «бородаті дракони» та «бартагами». Розповсюджені Австралії.

Королівська змія каліфорнійська (Lampropeltis californiae) — неотруйна змія з роду Королівська змія родини Вужеві.

Африканський сірий папуга або жако (Psittacus erithacus) — вид справжніх папуг (Psittacidae), єдиний представник свого роду. Мешкає переважно в Західній та Центральній Африці (Ангола, Конго, Гвінея, Сьєрра-Леоне, Ліберія).

Фото “Рідна Херсонщина”