Сергій Шевцов: «Хочеться, щоб у нас був міцний колектив»

24 листопадаа 2014 10:47
Сергій Шевцов. fckristal.com

Сергій Шевцов. fckristal.com

Ми зустрілися з головним тренером «Кристала» Сергієм Шевцовим, аби поспілкуватися про результати команди в 2014-му році, ситуацію в колективі та плани на майбутнє.

– Протягом року в «Кристала» були різні події: зміни в складі, труднощі з фінансами, вдалий старт у новому сезоні і не дуже яскраві останні матчі. Як ви оціните цей рік?

– Уболівальники і спеціалісти, які слідкують за нашою командою, знають про наші постійні проблеми. Ми ніяк не можемо від них відійти. Головна – це відсутність стабільності у складі. Ми вимушені були відпускати людей, які хотіли змінити місце роботи і набирати нових. Втрати були і взимку, і влітку. Це Жоров, Манасян, Сітало, Бессалов. Ми не могли їх тримати. Зараз у фінансовому плані ми вирівнюємо ситуацію, але ті втрати ще дають про себе знати. Ми змушені були постійно формувати новий колектив. Хочеться, щоб тренери управляли командою, а не виходили з того, хто йде, які позиції знову треба закривати. Так прогресу в грі не буде. Це свого роду замкнуте коло, але є надія, що ми з нього вийдемо.

– В цьому велику роль відіграє фінансова стабільність. Яка зараз ситуація?

– Як і раніше нам допомагає міська влада. Я дуже вдячний їм за це. З приходом нового міського голови у нас значно зменшилась заборгованість, немає проблем із казначейством. Хлопці стабільно отримують заробітну плату і преміальні. Вони невеликі, але є. Також намагаємось погасити заборгованість перед гравцями, які покинули нас ще взимку. Це важливо для іміджу нашого клубу. Стосовно майбутнього, то все тримається на розумінні владою потреб «Кристала». Якщо вони й надалі будуть нами цікавитись, робити все, щоб у Херсоні футбольна команда, то гадаю, що ми як мінімум збережемо наявних футболістів. Також спробуємо повернути тих, хто пішов раніше, але зараз не проти повернутися. Ми чекаємо певний сигнал від влади. Якщо вони гарантуватимуть стабільність фінансування, ми запрошуватимемо нових людей на різні позиції. Але це буде зрозуміло ближче до нового року.

– Приватні структури не виявили бажання допомагати «Кристалу»?

– Я не займаюся переговорами щодо цього питання. Але офіційно про те, що є готовність узяти на себе серйозні витрати – ніхто не заявляв. Окрім тих постійних бізнесменів, які включаються у вирішення поточних проблем. Хтось допомагає з формою, м’ячами, з транспортом. І за це ми також дуже вдячні.

– Скільки триватиме відпустка і чи є у вас варіанти щодо підготовчих зборів на різні випадки фінансування?

– Почну зі зворотного. При поганому фінансуванні щось планувати взагалі неможливо. При позитивних новинах, звичайно, хотілося б розпочати повноцінну підготовку у січні після всіх свят. Чесно кажучи, як тренер я вже за цим скучив, адже цього року ми зібралися за тиждень до чемпіонату. Мені цікаво нормально попрацювати з командою на зборах, розробити кілька варіантів тактик. Адже по ходу чемпіонату це завжди робиться на шкоду іншим компонентам гри. А нам треба бути і фізично готовими, і мати різні схеми для боротьби з різними суперниками. До зборів, наприклад, у грудні, можна було б провести селекційний збір. Є багато молодих хлопців, які хочуть потрапити в команду. Це в тому числі і випускники нашої школи. Але це плани, а як буде в реальності – побачимо з часом.

– Хто покинув команду на даному етапі і з ким ведете переговори про перехід до «Кристала»?

– Ми домовились припинити співпрацю з Колмогорцевим, Довбишем, Лаптєвим, Черняєвим. За кілька турів до кінця нас покинув Піркавець. Хтось не зміг себе реалізувати так, як хотілось, з іншого боку їх не влаштовувала така ситуація. Тому ми спільно прийняли це рішення. Також ведемо попередні переговори про поповнення складу. Це футболісти як з аматорських, так і професійних клубів. Про прізвища говорити зарано.

– Раніше «Кристал» часто проводив контрольні матчі з кримськими командами. Які варіанти спаринг-партнерів розглядаєте в сьогоднішній ситуації?

– Це болюче питання для нас. Клубного автобуса в нас немає, аби їздити по країні, коли потрібно. Та найгірше те, що в Херсоні досі немає поля зі штучним газоном. Ми кожної зими стикаємось із цією проблемою. Для тренування є спортзал, земляне поле, бігові доріжки. Цього вистачить на перший етап, а потім треба буде шукати змогу виїжджати на матчі в Миколаїв, Одесу, Кривий Ріг. В цих містах є сильні команди, з якими можна проводити контрольні матчі.

– Чи думаєте ви про конкретні завдання на весняну частину сезону? Які є амбіції?

– Восени було кілька матчів, здобувши очки в яких, можна було зачепитися за верхню частину турнірної таблиці. Втрутитись хоча б у боротьбу за путівку до першої ліги. Але в кінці ми провели низку невдалих поєдинків. Не скажу, що вони були зовсім невдалі по грі. Скоріше, так склались обставини. Ми пропустили на останніх секундах від «Оболонь-Бровар». Виграючи 2:0 у «Реал Фарми», зіграли 2:2, ще й не забили пенальті наприкінці. Не змогли в більшості дотиснути «Славутич». З «Кременем» провели феноменальний другий тайм. Мали таку перевагу, якої, мабуть, не мали з жодною іншою командою. Але при цьому припустилися безглуздих помилок у першому таймі… Тобто втратили багато очок не по грі. І в підсумку ми знаходимось на серйозній відстані від боротьби за путівку. Разом з тим, я бачу, що команда почала дуже позитивно сприйматися уболівальниками. Люди підтримують, навіть попри останні невдачі. На стадіоні з’явилася дуже позитивна аура, якої не було раніше. Тому я думаю, що ми повинні гнути свою лінію, не розчаровуватись. Якщо проведемо збори, доукомплектуємось, то з будь якою командою можемо розраховувати на хороший результат. Важко говорити про задачі. Все залежатиме від підготовки. А перед стартом сезону будемо аналізувати нашу ситуацію і план на наступні матчі. Амбіції є, хочеться, щоб у нас був міцний колектив. Щоб уболівальники знали гравців в обличчя, а не змушені були постійно вивчати нові прізвища у складі. Ми граємо для наших глядачів і раді відчувати їхню підтримку.

Прес-служба ФК «Кристал»