Для справедливої люстрації необхідні доопрацювання відповідного Закону та парламентський контроль, – Томенко

20 листопадаа 2014 15:10

22-266x200Радник Президента України Микола Томенко, коментуючи сьогодні хід роботи Підготовчої депутатської групи, серед позитивів відзначив, що була підтримана пропозиція «Блоку Петра Порошенка» стосовно проведення першого засідання Верховної Ради VIII скликання вже в кінці листопада. Так, згідно з ухваленим сьогодні рішенням, це засідання відбудеться на наступному тижні, 27 листопада.

Він також повідомив, що сьогодні триватиме активна робота в трьох підгрупах Підготовчої депутатської групи, а завтра відбудеться друге засідання групи.

Серед дискусійних питань Микола Томенко назвав кількість і предмети відання парламентських комітетів. Він ще раз поінформував, що «Блок Петра Порошенка» підготував кілька варіантів скорочення кількості комітетів ВР. «В радикальніший версії пропонується скоротити кількість комітетів з 29-ти до 21-го. Водночас ми готові до компромісів, але не повинно бути так званих штучних комітетів, створених під конкретних людей, і загальна кількість комітетів повинна бути суттєво скорочена», – зазначив М. Томенко.

Він також зауважив, що «Блок Петра Порошенка» наполягатиме на ліквідації Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради питань приватизації. Натомість очевидно, що необхідно створити парламентську комісію, яка би аналізувала хід проведення в Україні так званої люстрації і яка би підготувала необхідні зміни до відповідного законодавства.

«Сьогодні в Законі «Про очищення влади» – невиписаний механізм стосовно тих, хто здійснює люстрацію. Не може кілька політиків та їхніх помічників здійснювати люстрацію сотень тисяч державних чиновників. Закон має прописати чіткий механізм того, як відбувається люстрація, ким вона проводиться, контролюється і яку відповідальність несуть люди, що її проводять», – зазначив Микола Томенко, додавши, що не можна допустити конфлікту інтересів, тобто люди, які поводять люстрацію, не мають бути депутатами, політиками або тими, хто претендують на посади чиновників.

За словами політика, ще одне дискусійне питання, яке виникло на робочій підгрупі, носить політичний характер. Воно пов’язане з тим, хто повинен відкривати засідання Верховної Ради VIII скликання. «Дійсно, багато депутатів виступили проти того, щоб Юхим Звягільський відкривав це засідання. Натомість Конституція та Регламент ВР чітко вказують на те, що це повинен робити найстарший народний депутат України.

Водночас, за словами М. Томенка, є пропозиція, щоб засідання нової ВР відкрили три найстарші депутати – Юхим Звягільський, Юрій Шухевич та Мустафа Джемілєв. «Значною мірою вирішення цього питання лежить в площині можливих домовленостей між цими депутатами. Водночас, варто не забувати, що мова йде про конституційну норму, яка передбачає право найстаршого за віком депутата відкривати засідання новообраної Верховної Ради України», – зауважив М. Томенко.