В Європі презентували проект відновлення водного шляху з Гданська у Херсон

17 листопадаа 2014 09:27
viza.vn.ua

viza.vn.ua

Будинок Східної Польщі в Брюсселі представив проект відновлення водного шляху з Гданська у Херсон. Презентація відбулася в столиці ЄС в рамках “Днів Східного партнерства”, які проводились з 4 по 6 листопада.
Про це повідомляє білоруський фонд “Інтеракція”, який є одним з партнерів проекту.
Зараз водна магістраль Е-40, яка через Брест і Пінськ з’єднує Гданськ на Балтиці і Херсон на Чорному морі, несудохідна на польській ділянці Західного Бугу. Крім того, застарілі гідротехнічні споруди на Віслі роблять прохід великих барж по річці неможливим. У 2013 році тільки 214 (або 5,9%) з 3655 км польських внутрішніх водних шляхів відповідали IV і V класам Європейської угоди про внутрішні водні шляхи міжнародного значення.
Повноцінно функціонуючий шлях Е-40 дозволить Польщі перевозити свої власні товари та транзитні вантажі з портів Гданська і Гдині далі в Східну і Південну Європу, Азію.
Засновниками Будинку Східної Польщі, який просуває проект, є 5 східних воєводств, в яких завдяки відновленню Е-40 можуть з’явитися нові великі логістичні центри. Подібні центри інвестори можуть побудувати також в Білорусі та Україні. Плановане будівництво гідротехнічних конструкцій на з’єднанні Е-40 також продемонструє можливість реалізації великих інфраструктурних проектів в контексті Східного партнерства.
29 жовтня 2014 Варміньско-Мазурське, Куявсько-Поморське, Люблінське, Мазовецьке і Поморське воєводства підписали спеціальну угоду про спільну діяльність, яка спрямована на відновлення міжнародного водного шляху Е-40.
Наступним етапом проекту стане підписання контракту з переможцем міжнародного тендера на вивчення умов відновлення водної магістралі Е-40. Консорціум з п’яти організацій займеться дослідженням економічних, технічних, правових та екологічних факторів, а також запропонує 3 найбільш оптимальних сценарія відновлення.

Джерело: МОСТ