Фільм “Хайтарма” переміг на кінофестивалі у Трієсті

8 листопадаа 2014 14:07
day.kiev.ua

day.kiev.ua

Фільм Ахтема Сеітаблаєва “Хайтарма”, що розповідає про депортацію кримських татар у 1944 році, переміг на кінофестивалі у м. Трієсті (Італія) в номінації “Найкращий повнометражний фільм”.

Про це повідомив у Facebook сам Ахтем Сеітаблаєв.

Довідка. «Хайтарма» («Повернення») – перший фільм про депортацію кримських татар і, взагалі, перший після депортації і повернення кримськотатарський повноформатний художній фільм. Зняли його за кошти бізнесмена Ленура Іслямова на його телеканалі АТР. Режисер картини і виконавець головної роді – Ахтем Сейтаблаєв.

Креативний директор телеканалу АТР Айдер Мурадосилов розповів, що сюжет фільму побудований на документальних фактах, пов’язаних із трагедією кримськотатарського народу – депортацією у травні 1944 року.

«У центрі сюжету – радянський офіцер з блискучою кар’єрою, який потім став двічі героєм Радянського Союзу, легенда Другої світової війни, льотчик-винищувач Амет-Хан Султан. Саме він, бойовий офіцер Радянської Армії, кримський татарин, стає учасником жахливих подій, які сталися з його родиною та його народом. Цю трагічну історію ми і спробували відтворити у нашому фільмі», – сказав Айдер Мурадосилов.