У Новій Каховці працювала команда з 14 картографів Google

30 Жовтня 2014 09:20
383985634

tsn.ua

В рамках проекту «Цифрове перетворення Херсонщини», 20 жовтня в Новій Каховці працювала команда з 14 картографів Google. Проект передбачає нанесення на інтернет-карти Google соціальних, історичних і культурних об’єктів області, а також створення панорамних фото, так званих фотосфер, завдяки яким будь-який інтернет-користувач може побачити бажаний об’єкти під кутом 360 градусів. Проект реалізується компанією Google Україна, спільно з Херсонською обласною державною адміністрацією, при цьому всі фінансові витрати компанія Google бере на себе.

Ці технології роблять Нову Каховку відкритішою для світу. Адже карти Google – це можливість дізнатися розташування і довідкову інформацію про будь-який нанесений на неї об’єкт, побачити його фотографію, розрахувати маршрут і тривалість шляху до цього об’єкта і навіть здійснити віртуальний панорамний 3D тур вулицями міста. Тепер будь-який користувач інтернету не тільки з України, але і з будь-якої іншої країни світу зможе побачити Нову Каховку, навіть не відходячи від екрану свого комп’ютера. В перспективі це дає можливість підвищити привабливість цілого регіону як з точки зору інвестицій і бізнесу, так і розвитку туризму.

Процес обробки і нанесення на карту зібраної про Нову Каховку інформації ще триває, але вже сьогодні на картах Google можна побачити фотосфери з місцевими видами «старого міста». Про те, як створюються сферичні фотографії розповідає Роман Тесленко, один з картографів Google: «Для створення фотосфери не потрібна надто складна техніка. Ми користуємося звичайними смартфонами на базі Android, можна використовувати дзеркальні фотоапарати з ширококутним об’єктивом. Наприклад, при створенні телефоном, необхідно зробити близько 40 знімків навколо себе, які потім відповідне програмне забезпечення перетворить на готову фотосферу».

Цікаво, що картографи Google – це звичайні студенти та люди різних професій далеко не з профільною освітою. Це ентузіасти, які приєдналися до віртуального спільноті «Google Map Maker». За свою роботу грошей вони не отримують, а лише роблять те, що приносить їм задоволення. Наприклад Роман Тесленко – це 16-річний хлопець з Полтавщини. Він розповідає, що приєднався до команди картографів Google близько року тому, Роман переконаний, що його справа приносить користь не тільки йому, а й багатьом користувачам карти.

На закінчення він поділився своїми враженнями від нашого міста: «Нова Каховка це вже не перше місто, в якому я побував з командою Google. Ми вже працювали на Рівненщині, де побачили багато цікавого. Якщо говорити про Нову Каховку, то вона мені дуже сподобалася своїми пейзажами, чудовою архітектурою і чудовою природою! Це місто не схоже на інші, мені було приємно побувати в ваших краях».