24 роки тому студентська «революція на граніті» перемогла комуністичну систему

17 Жовтня 2014 20:05
1990

uk.wikipedia.org

17 жовтня 1990 року Верховна Рада УРСР ухвалила постанову «Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в місті Києві з 2 жовтня 1990 року». «За» проголосували 314 депутатів, «проти» — 38.

Як відомо, головними вимогами молоді були:

  • недопущення підписання нового союзного договору;
  • перевибори Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року;
  • повернення на територію УРСР українських солдатів, а також забезпечення проходження військової служби юнаками-українцями виключно на території республіки;
  • націоналізація майна Компартії України та ЛКСМУ;
  • відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола.

Відразу після голосування голова ВР Леонід Кравчук оголосив про відставку комуністичного голови Ради міністрів Віталія Масола, як того вимагали студенти.

Стосовно вимоги проведення нових виборів у постанові говорилося: «Впродовж другої сесії Верховної Ради УРСР прийняти закон про референдум Української РСР, закон про політичні партії та організації Української РСР, закон про статус народного депутата Української РСР, передбачені порядком денним, та закон про вибори Української РСР на багатопартійній основі. У 1991 році провести в Українській РСР всенародне голосування-референдум з питань довіри Верховній Раді Української РСР 12-го скликання і за його результатами вирішити питання про проведення нових виборів до кінця року».

Стосовно націоналізації майна КПРС та ВЛКСМ на території України наголошувалося на необхідності розглянути висновки Міністерства юстиції і Державного арбітражу УРСР про таку націоналізацію і до 1 грудня утворити тимчасову комісію Верховної Ради з цього питання.

Щодо союзного договору: «спрямувати всі зусилля Верховної Ради УРСР на стабілізацію політичної, економічної ситуації в республіці, на побудову правової суверенної Української держави, прийняття нової Конституції республіки, і поки цього не досягнуто — укладання союзного договору вважати передчасним».

Постанова також передбачала «забезпечити проходження строкової військової служби громадянами України поза межами республіки тільки за добровільною згодою громадянина. З цією метою до 31 грудня 1990 р. прийняти закон про проходження строкової військової служби громадянами України на території республіки, закон про альтернативну військову службу, а також утворити необхідні державні органи.»

Нагадаємо, що студентська «революція на граніті» тривала 16 днів — з 2 до 17 жовтня 1990 року. Чимало учасників «революції на граніті» й у наступні роки виявляли помітну громадянську активність у різних галузях життя України, зокрема: Соломія Павличко, Оксана Забужко, Олександр Ірванець, Тарас Прохасько та багато інших.

Джерело: Gazeta.ua