Хочеться, аби тролейбусні перевезення були популярніші в місті, – художниця Аня Кисла

16 Жовтня 2014 11:31
2transport

Фото Андрія Романюка

Уже кілька днів першим тролейбусним маршрутом курсує патріотичний арт-тролейбус. Його розмалювали в національних кольорах і прикрасили зображеннями відомих архітектурних об’єктів Херсона. Всю роботу місцеві художники виконали на кошти, зібрані через спеціальний інтернет-ресурс. Як говорять ініціатори акції, їхня ідея додати місту оригінальний арт-об’єкт поступово переростає у ширший проект.

«Коли почалася жовто-блакитна манія по всій країні, у нас теж виникла ідея подарувати місту щось актуальне. Вирішили оновити тролейбус, зробити його веселішим, приємнішим для пасажирів. Зробили кошторис, написали проект, розмістили на сайті проекту “Спільнокошт” і за місяць назбирали більше трьох тисяч гривень, — розповідає художниця Аня Кисла. — Потім пішли в депо, обрали машину і почали роботу: шліфували, замазували шпаклівкою дірочки, а потім вручну наносили малюнки. Ми обрали тролейбус, який ходить центральними вулицями, повз вокзал, і таким чином зустрічає гостей міста. Нам сподобався сам процес, і ми б хотіли продовжити подібну роботу. Залишилася частина зібраних коштів, тому думаємо змінити в тролейбусі лінолеум, обшивку на кріслах, провести Wi-Fi, обладнати місця для картин. Хочеться зробити його максимально комфортним, «домашнім». А ще — місцем для креативних виставок і транспортом для художників під час деяких творчих фестів у Херсоні. Керівництво депо підтримало таку ідею».

Як говорить Аня, їй хочеться, аби тролейбусні перевезення були популярніші в місті, адже це екологічний вид транспорту і дешевший, ніж маршрутки. «Ми звикли, що там їздять лише бабусі, але й молодь треба залучати, — продовжує художниця. — Той же Wi-Fi міг би особливо стати в пригоді. У Європі старенькі трамвайчики дуже популярні, вони передають дух кожного міста. Чому не спробувати таке в Херсоні? Але тут самої ініціативи від художників замало. Потрібна підтримка влади і спонсорів».

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон
Джерело: День