Лихоманка Ебола на Херсонщині під контролем

9 Вересня 2014 09:07
8249_thumbСучасних хвороб, що претендують на звання «чума XXI століття», з кожним роком стає все більше. Згідно з останньою доповіддю ВООЗ, за останнє сторіччя було ідентифіковано 40 нових небезпечних захворювань і виявлено більше тисячі спалахів епідемій. До числа таких небезпечних вірусних інфекцій входить і Лихоманка Ебола. Епіцентрами цьогорічного спалаху стали Ліберія, Гвінея, Сьєрра-Леоне та Нігерія. Ареал поширення вірусу активно збільшується – у цьому й полягає особливість нинішнього епідемічного процесу. Кількість хворих та летальних випадків невпинно зростає.
За повідомленням ВООЗ та інформацією Європейського центру з контролю і профілактики захворювань (ECDC) загальна кількість осіб, що постраждали від лихоманки Ебола становить 3069 осіб, з них у  1552 осіб захворювання закінчилось летально. За інформацією Держсанепідслужби України, протягом останнього часу особи, які прибували до України з ендемічних із цього захворювання країн, у контакті з захворілими або підозрілими на захворювання лихоманкою Ебола не перебували.
Геморагічна лихоманка Ебола — гостра вірусна висококонтагіозна хвороба, що може поширюватися через прямий, незахищений контакт із біологічними рідинами інфікованої людини та в результаті контакту з предметами, з якими контактувала хвора людина. Найчастіше вірус Ебола поширюється через родичів та друзів, які перебувають у тісному контакті при догляді за хворими. Летальність становить до 90%. Прояви хвороби можуть з’явитися з 2-го по 21-й день після потрапляння збудника до організму, найчастіше — на 8–10-й день. Лікування та специфічної профілактики цієї хвороби (вакцинації) не існує. Початок захворювання стрімкий: з’являється сильний головний біль, блювання та діарея з кров’ю, сильний біль у м’язах, носові, вушні та кровотечі через очі, ясна. Температура тіла швидко досягає 39–40 °С.
При появі перших симптомів захворювання необхідно уникати контакту з оточуючими людьми, користуватись індивідуальними засобами захисту, наприклад медичною маскою, залишатися вдома, негайно викликавши швидку (невідкладну) медичну допомогу. Відповідно до інформації щодо цього спалаху  ВООЗ заявила, що ймовірність інфікування вірусом під час авіоподорожей є низькою. Ебола не передається повітряно-крапельним шляхом, а лише при безпосерньому контакті з біологічними виділенні організму хворими. Подорожуючим рекомендується уникати цих контактів, а також дотримуватися елементарних правил особистої гігієни, зокрема миття та антисептичну обробку рук, тому не рекомендує вводити обмеження на поїздки та торгівлю із Гвинеєю, Ліберією та Сьєрра-Леоне.
Особам, які повернулись з ендемічних із цього захворювання країн, при появі будь-яких із зазначених симптомів не потрібно займатися самолікуванням, а негайно звернутися за медичною допомогою, обов’язково повідомивши при цьому про перебування у Західноафриканських або в сусідніх із ними країнах. Ситуація зі спалахом лихоманки Ебола перебуває на контролі Держсанепідслужби у Херсонській області.