Серцево-судинні хірурги обласної клінічної лікарні впроваджують інноваційні технології

5 Серпня 2014 13:25
7993_thumbЛипень 2014 року був плідним для серцево-судинних хірургів Херсонської обласної клінічної лікарні (завідувач, кандидат медичних наук – Спірін Юрій Сергійович). Так, були успішно виконані 3 операції на «відкритому серці», продовжується впровадження нової методики  «лазерної вентектомії», серцево-судинні хірурги виконали ряд абсолютно нових оперативних втручань.
Так, вперше в області серцево-судинними хірургами було виконано операцію по створенню судинного доступу для здійснення хронічного діалізу з використанням спеціального штучного судинного протезу. Протез було імплантовано пацієнту на стегно, що дозволяє суттєво збільшити тривалість гемодіалізу. Раніше пацієнтів, які потребували довготривалого гемодіалізу, при неможливості формування судинного доступу на судинах руки, або направляли та цю операцію до іншої області або взагалі відмовляли у проведенні діалізу. Нагадаємо, що з березня цього року у лікарні відкрито Центр нефрології, діалізу та перитонеального діалізу, тому ця інновація зовсім не випадкова.
Запровадження нової методики стало можливим після участі лікарів відділення у роботі Всеукраїнського з’їзду судинних хірургів, що відбувся у Києві навесні поточного року. На цьому форумі розглядалися питання судинних доступів для гемодіалізу, у тому числі з використанням штучних протезів. І як бачимо, у дуже стислий час наші серцево-судинні хірурги втілили в життя таку корисну методику.
Також у липні у відділенні, вперше в Херсонській області виконано унікальну операцію на серці з використанням штучного кровообігу. 56-річному пацієнту було зупинено серце і одночасно виконано дві операції: протезування мітрального клапану та аорто-коронарне шунтування. Постійний пошук нових технологій серцево-судинними хірургами лікарні, завзяття, зростання майстерності – і виконання таких складних операцій стало можливо і в Херсоні!