Херсонці, а ви знаєте як захистити свої земельні права?

1 Серпня 2014 11:09

01082014_20Вчора, 31 липня Херсонська обласна організація Комітету виборців України та Проект «АгроІнвест» провели круглий стіл з теми «Захист земельних прав мешканців Херсона. Проблемні питання та шляхи їх вирішення».

Окрім експертів проекту, на захід були запрошені представники влади, херсонські громадські активісти та журналісти. У вступному слові менеджер проекту Олександр Мошнягул розповів присутнім, що уже другий рік поспіль, на Півдні України функціонує програма ХОО КВУ та партнерів з Херсонської, Миколаївської та Одеської областей «Земельні права: консультування, правозахист та яскрава просвіта на півдні України», метою якої є стабільне надання юридичних послуг та забезпечення рівних можливостей доступу правосуддя у сфері прав власності на землю українським власникам земельних паїв, особистих селянських та фермерських господарств у вище зазначених областях.

Мошнягул повідомив, що в рамках проекту функціонують 4 Центри юридичних послуг – Херсонський, Каховський (Херсонська область), Вознесенський (Миколаївська область), Татарбунарський (Одеська область). Юридична допомога по земельним питанням надається безкоштовно сільським та міським жителям.

В ході круглого столу керівник юридичної служби проекту на півдні України Олександр Токаленко презентував результати захисту земельних прав мешканців Херсона у 2013-2014 роках, назвавши типові земельні проблеми та шляхи їх вирішення.

Спадкування земельної ділянки

У цій категорії найбільше питань було щодо продовження строків на подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори. «Причин пропуску строків можна назвати декілька, але у переважній кількості випадків (близько 90%) причиною пропуску ставала правова безграмотність. Деякі вважали що заяву можна подати коли завгодно, інші – що заява до нотаріальної контори подається після спливу 6 місяців від дня смерті спадкодавця, а не протягом 6 місяців, як того вимагає закон. Такі питання вирішувалися шляхом написання позовних заяв та подання їх до суду. Майже у всіх випадках суди ставали на сторону спадкоємців та продовжували строки. Хоча були і відмови», – запевняє Олександр Токаленко.
Також він повідомив, що немало питань стосувалося спадкування права на земельну частку (пай). Деякі «фахівці» дезінформували спадкоємців, надавши консультацію, що якщо немає державного акту, а тільки сертифікат, то таку спадщину неможливо прийняти і вона переходить у власність держави. Завдяки консультаціям, отриманим у ЦВЮП, такі спадкоємці змогли реалізувати своє право щодо спадкових сертифікатів

Орендні відносини

«Найбільше питань стосувалося саме невиплати орендної плати орендарями», – розповідає Токаленко. – «Такі конфлікти найчастіше вирішувалися шляхом звернення до суду з позовами про стягнення орендної плати. Результат майже у 100% задовольняв наших клієнтів. Також близько 20% справ вирішувалися ще до подання документів до суду шляхом ведення переговорів, звернення до органів влади, в тому числі правоохоронних органів тощо, або під час розгляду справи у суді але до постановлення судом рішення по справі», – підкреслив керівник юридичної служби проекту.

В цій категорії були питання (близько 10% від загальної кількості), що стосувалися надання порад, консультацій під час укладення договорів оренди. Декілька питань стосувалися вирішення спорів про збільшення розміру орендної плати. Такі спори в більшості залишилися невирішеними, оскільки, на момент звернення відвідувачів діяли договори оренди, в яких було визначено розміри орендної плати.

Приватизація землі

Цей напрямок є найрізноманітнішим за змістом питань з якими зверталися відвідувачі. Питання носили, к спірний, так і безспірний характер (надання консультацій, яким чином найповніше реалізувати своє право, надання інформації правового змісту).

За словами Олександра Токаленка, спірні питання складали невелику частину звернень та стосувалися в основному оскарження рішень ОМС про відмову у наданні дозволу на розробку землевпорядної документації. Питання безспірного характеру стосувалися роз’яснення процедури приватизації чи викупу земельних ділянок, можливості набуття права власності на земельні ділянки і таке інше. Допомога у таких випадках надавалася у вигляді усної чи письмової консультації, або ж витягу із законодавства, чого було достатньо для реалізації прав на землю.

Перешкоди у користуванні землею

Розповідав Олександр Токаленко в ході вчорашнього круглого столу про ще багато інших питань та проблем, з якими звертались мешканці Херсона у 2013-2014 роках. Зупинимось на перешкодах у користуванні земельними ділянками.

«Відвідувачі звертаються у випадках, коли повноцінно не можуть використати ділянку за її цільовим призначенням через різні перешкоди, які створюють в основному сусіди чи співвласники земельної ділянки шляхом самовільного зайняття таких ділянок спорудами, побутовими відходами чи будівництвом капітальних парканів, які перешкоджають доступу до земельних ділянок», – підкреслив керівник юридичної служби проекту на півдні України Олександр Токаленко. Він також повідомив, що вирішення таких спорів здійснюється двома шляхами: адміністративним та судовим.

P.S. Загалом земельні проблеми виникають у громадян через брак інформації – недостатню правову грамотність. Свої знання землевласники черпають в основному від сусідів та знайомих, а коли знову ж таки через незнання справа доходить до гострого конфлікту – стикаються з тим, що немає грошей на послуги юриста або адвоката. Проект «Земельні права: консультування, правозахист та яскрава просвіта на півдні України» покликаний допомагати громадянам захищати свої права та надавати їм необхідну для цього інформацію.

Джерело: Херсонцы