Нейрохірурги Херсонської обласної клінічної лікарні опанували нову методику лікування

25 Липня 2014 09:12
7918_thumbНа початку липня 2014 року у нейрохірургічному відділенні Херсонської обласної клінічної лікарні вперше виконали кифопластику – малоінвазивну процедуру із введенням у порожнину тіла зламаного внаслідок остеопорозу хребця особливого цементуючого матеріалу. У хворої, якій було здійснено цю операцію, внаслідок остеопорозу, тобто зниження щільності кісткової тканини, при мінімальній травмі розвинувся перелом другого поперекового хребця 2-3 ступеня. При цьому відзначався стійкий больовий синдром. Тіло зламаного хребця було значно знижено по висоті, що негативно впливало на всю форму хребетного стовпа. Була явна загроза формування горба в місці перелому.
На відміну від вертебропластики, кифопластика включає в себе додатковий етап – до введення цементуючого матеріалу в тіло ураженого хребця вводиться спеціальний балон, який повільно роздувається. Мета цього етапу – відновлення висоти хребця, що зменшує його деформацію. Після такої процедури у більшості пацієнтів відновлюється їх звичайна активність.
Таку операцію хворій було виконана в умовах спеціально обладнаної рентген-операційної лікарні. Під місцевою анестезією, в тіло хребця були введені 2 голки, через які були введені спеціальні балони. За допомогою шприців-нагнітачів в балони вводився контраст під рентген-контролем і контролем тиску на манометрах. Балони дозволили значно розправити тіло хребця. Після цього балони були видалені, а замість них введено кістковий цемент, який застиг і утримав розправлене тіло хребця в досягнутому положенні. Через 4 години хвора була піднята на ноги і відзначила повне припинення болю. Через кілька днів вона була виписана додому без відчуттів болю. Таким чином, лікарями було досягнуто  встановлену мету – усунено біль внаслідок перелому хребця, стабілізовано хребет і відновлено по можливості висоту хребця після остеопорозного перелому.
Кифопластика – нова методика, була схвалена до запровадження починаючи з 1998 року. До речі, у відділенні ортопедії та травматології Херсонської обласної клінічної лікарні виконуються і вертебропластика і кифопластика (при компресійних переломах 1-2 ступенів) – до 20 операцій на рік. Проте широка поширеність остеопорозу (основної причини таких переломів) серед населення, особливо у жінок після 50 років, змусила нейрохірургів також опанувати цю  малотравматичну та дуже ефективну методику. «Перший остеопорозний перелом хребця збільшує ризик подальших переломів в п’ять разів. Ось чому так важливо проводити профілактику цих переломів і лікування остеопорозу до того, як розвинулися переломи хребців»,- зазначив завідувач нейрохірургічного відділення Херсонської обласної клінічної лікарні, кандидат медичних наук Олексій Леонтьєв.