Мінкультури хоче поїхати до Нової Каховки

15 Липня 2014 20:52

1405416499_250px-nova_kakhovka-budynok_kulturyМіністерство культури організовує позапланову перевірку щодо дотримання вимог законодавства з охорони культурної спадщини в м. Нова Каховка – міста-пам’ятки містобудування і одного з трьох міст в світі, яке побудоване виключно за попереднім генпланом – де забудовники будують хмарочоси в історичному центрі міста.

Про це повідомив народний депутат України Олександр Бригинець.

“Херсонська виконавча влада скасувала наказ Управління культури Херсонської обласної держадміністрації – яким був поповнений Перелік знову виявлених об’єктів культурної спадщини м. Нова Каховка – для того, щоб у суспільства не виникало претензій щодо будівництва висоток в історичній частині м. Нова Каховка на вул. Леніна, 5 і 46. Новокаховська міська рада звернулася 19.03.2014 року до Управління культури Херсонської обласної державної адміністрації із запереченням щодо затвердження Переліку знову виявлених об’єктів культурної спадщини м. Нова Каховка. і вже 24.03.2014 зазначений наказ № 15 про затвердження відповідного Переліку було скасовано. тобто, для того, щоб відновити законність влади не зупинили забудовника, а просто позбавили пам’ятник охоронного статусу.

Коли ми в Києві не усвідомлюємо унікальність цього міста, який зрозумілий для всього архітектурної та містобудівної світу – це я ще розумію: чи не були, не бачили, не знали. Але коли сама Нова Каховка ігнорує свою унікальність, коли обласний Херсон замість того, щоб працювати над туристичної привабливістю одного зі своїх регіонів, знищує його – це вражає. Невже хабара забудовників настільки великі, що затьмарюють очі офіційним пам’яткоохоронцям?

Нагадаю, в історичному центрі міста Нова Каховка, яке є пам’яткою містобудування всупереч пам’яткоохоронною законодавству ведеться будівництво двох високоповерхових житлових будинків – на вул. Леніна, 5 і 46.

За словами пам’яткоохоронців, новобудова не оформлені належним чином: при прийнятті рішення щодо місця будівництва були проігноровані питання розміщення його в історичній частині міста, де заборонено будь-яке будівництво, оскільки з 1950 року центральна частина Нової Каховки віднесена до нововиявлених пам’яток архітектури та містобудування. Є припущення, що для затвердження документації забудовником були надані недостовірні дані. Чи не були проведені громадські слухання з реконструкції кварталів і т.д. “, повідомив парламентарій в соцмережі Facebook.