Липень – верхівка літа

1 Липня 2014 12:51
zakarpattya.net.ua

zakarpattya.net.ua

Липень — сьомий місяць року в григоріанському календарі, один з семи місяців, що має 31 день.

Липень — дуже давня назва місяця. Походить від слова липець (липовий мед). На цей місяць припадає період основного медозбору. В народі його іноді називали білець (час, коли вибілювали полотно), грозовик, дощовик.

Більш правдоподібним і логічним є пояснення походження назви місяця ЛИПЕНЬ від староруського слова ЛІПИЙ, що означає гарний. Згадаймо “Слово о полку Ігоревем…” – “Не ЛІПО лі ни братиє…”. А також сучасне – ЛІПШИЙ, ЛІПШЕ. Липа ж зацвітає в Україні-Русі на початку червня. В староримському календарю липень був п’ятим місяцем року (що до реформи Юлія Цезаря розпочинався з березня). Тому липень спочатку називався Quintilis (від лат. quintus — п’ять). Згодом, він був названий на честь першого римського імператора Юлія Цезаря, який в цей місяць народився.

Липень віддавна вважався порою сінокосу. До речі, у західних регіонах України й дотепер липень дуже часто називають “косень” або “сінокіс”. Ця важка, однак дуже важлива робота колись перетворювалась на цілий обряд. У поле виїжджали не лише чоловіки, але й жінки і діти. Чоловіки обирали поміж собою найбільш вправного косаря – отамана, який керував всім процесом косовиці, і до кінця Петрівки, тобто, до початку жнив з цією працею намагалися впоратись. Якщо робота затягувалася через якісь причини, люди починали побоюватись голодного року.

Що ж до погоди, то 1 липня підмічали: “З’являються у липні жовті листки на деревах – до ранньої осені”, а також “У липні вітер дме зі сходу на суху погоду, а з заходу “в руці воду несе”.

“Рідна країна”